Desetine hiljada islamista na protestu u Kairu

Učesnici protesta skandirali su protiv vladajućeg Vrhovnog savjeta zbog toga što je prošle sedmice usvojio novi ustavni zakon kojim se predsjedniku Egipta oduzima značajan broj nadležnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 15:30h

Desetine hiljada islamista okupilo se danas na Trgu Tahrir u Kairu kako bi protestovali protiv vladajućeg egipatskog vojnog savjeta i podržali kandidata Muslimanske braće Mohameda Morsija, za koga tvrde da je pobijedio na nedavnim predsjedničkim izborima.

Kako su javile agencije, učesnici protesta skandirali su protiv vladajućeg Vrhovnog savjeta oružanih snaga (SCAF) zbog toga što je prošle sedmice usvojio novi ustavni zakon kojim se predsjedniku Egipta oduzima značajan broj nadležnosti.

SCAF je u nedjelju usvojio novi ustavni zakon, kojim je zamijenjen dokument iz marta 2011. godine kada je sa vlasti zbačen dugogodišnji lider Hosni Mubarak. Tim dokumentom, vojska je de fakto dobila odriješene ruke da proglasi vanredno stanje, mogućnost da odlučuje o budžetu i pravo veta prilikom pisanja novog ustava. Ma ko bio pobjednik predsjedničkih izbora, on će se suočiti sa sve očiglednijmi konfliktom između Muslimanske braće i SCAF-a, ocjenjuju agencije.

Muslimanska braća tvrde da je na izborima pobijedio njihhov kandidat Morsi, dok izborni štab njegovog protivkandidata Ahmeda Šafika, bivšeg premijera Hosnija Mubaraka, tvrdi suprotno. SCAF je danas kritikovao oba predsjednička kandidata što preuranjeno proglašavaju pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da neće odustati od primjene novog ustavnog zakona o oduzimanju nadležnosti predsjedniku zemlje.

Kako se navodi u saopštenju SCAF-a, takve tvrdnje izazivaju dodatne podjele i konfuziju. Egipatska izborna komisija u četvrtak je odložila objavu konačnih rezultata predsjedničkih izbora održanih prošlog vikenda, navodeći da je potrebno "više vremena za ispitivanje više od 400 žalbi" o neregularnostima koje su se navodno desile na glasačkim mjestima.

Galerija

Bonus video: