Asanž "nije spreman da ide u Švedsku"

Osnivač sajta "Vikiliks" izjavio je da strahuje da će biti izručen američkim vlastima zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 07:19h

Džulijan Asanž se sada nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je u utorak zatražio politički azil kako bi izbjegao izručenje Švedskih vlasti, koje ga optužuju za silovanje i seksualni napad.

U slučaju napuštanja ekvadorske ambasade, osnivača "Vikiliksa" bi uhapsila britanska policija, kako je prenjela agencija AFP.

Optuženi je objasnio da je zatražio azil pošto "nije spreman da ide u Švedsku" pod uslovima u kojima bi, kako vjeruje, bio u toj zemlji pritvoren.

"Šveđani su javno saopštili da će me pritvoriti, bez optužnice, sve dok traje njihova takozvana istraga", dodao je on.

On je rekao da je spreman za život u Ekvadoru, navodeći da ima podršku zvaničnog Kita za dobijanje azila u u toj južnoameričkoj zemlji.

"Ekvadorski narod me prilično podržava. Čuo sam da je komentare podrške iznio i ekvadorski ambasador u Australiji", objasnio je Asanž.

On je istakao da vjeruje da će Ekvador pozitivno odgovoriti na njegov zahtjev, ali da ne zna kada bi zvanični odgovor mogao i da stigne.

Ambasada Ekvadora je ranije saopštila da će zatražiti mišljenja Velike Britanije, Švedske i SAD, kako bi bila sigurna da ne krši međunarodni zakon.

Džulijan Asanž je u intervjuu datom australijskom radiju Ej-Bi-Si (ABS) rekao da u SAD još ne postoji optužnica protiv njega i da je ovom trenutku slučaj pred velikom porotom.

"Sve dok tako velika porota ne odluči, nema dokaza za podizanje optužnice protiv mene", objasnio je Asaž, kako je prenjela agencija AFP.

Bonus video: