Italijanska mafija sarađuje sa somalijskim piratima?

Jedan od evropskih reportera objavio je da postoje sumnjivi poslovi između somalskih pirata i talijanske mafije, čiju je izjavu potvrdio i jedan poznati kriminolog
56 pregleda 0 komentar(a)
Somalski pirati, Foto: Telegraph.co.uk
Somalski pirati, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 20.06.2012. 18:04h

Na poslove koje pirati imaju sa italijanskom mafijom ukazao je jedan od reportera Europske unije za Somaliju, koji je objasnio da se sumnjivi poslovi između ostalog tiču toksičnog otpada.

Kako prenosi Dojče vele, pitanjem povezanosti italijanske mafije i somalijskih pirata bavi se i jedan poznati kriminolog koji vodi istrage i za Ujedinjene narode (UN) i za institucije Europske unije (EU). Problematiku je opisao i u knjizi koja je objavljena još ove godine.

U najnovijem izvještaju koristila su se saznanja kriminologa Majkla Kutozisa koji ističe kako organizovane kriminalne skupine Camorra, 'Ndranghetta i La Sacra Corona Unita na crnom tržištu opskrbljuju somalske lokalne vođe oružjem preko zemalja zapadnog Balkana, a da za uzvrat dobivaju dopuštenje za izvoz otrovnog otpada.

"Poznato je da se na tone otpada istovari svake godine na obalama Somalije i Eritreje pred nosom brojnih lokalnih moćnika koji nadziru pomorsku trgovinu u Crvenom moru i u Adenskom zalivu", objašnjava Koutouzis dodajući kako se dio prihoda, koji iznosi na stotine miliona eura godišnje, "opere" u turističkoj industriji u Keniji i Tanzaniji.

On naglašava da se ova praksa provodi već godinama. U izvještajima UN-a iz 2005. godine na primjer navodi se da je cunami iz 2004. godine koji se dogodio u Indijskom okeanu uništio deponiju za otpad koja je sadržavala veliku koncentraciju olova, kadmijuma i žive kao i jednu bolnicu sa svim svojim hemijskim otpadom.

Sve to je uništeno i našlo se u vodama Indijskog okeana u blizini gradova Hobbio i Benadir, a pri čemu je poginulo 300 ljudi.

Poseban repoter Evropske unije za Somalijski poluotok i Afrički rog, Aleksandar Rondon (bivši grčki diplomata) naveo je da je upravo objavljena knjiga «Kriminal, trgovina i mreže», autora Majkla Kutozisa privukla je pažnju javnosti.

"Informacije koje se navode u knjizi proslijedili smo osobama koje su bolje opremljene od mene i sada sve to provjeravamo", kazao je Rondos u utorak u Briselu.

Prema njegovim riječima potrebno je istražiti i otkriti ko financira somalske privatnike, jer su kako naglašava oni dio mnogo većeg problema s kojim su suočeni u Indijskom okeanu, a to je globalizacija organizovaniog kriminala. Rondos je na kraju izjavio da je ova istraga u toku i da se nada da su na dobrom putu.

Bonus video: