Ahmadinežad se povlači iz politike

Pošto po iranskom ustavu više nema prava na predsjednički mandat, Ahmadinedžad otkriva u intervjuu njemačkom listu svoje planove za budućnost i odgovara na mnogaaktuelna pitanja.
1 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Rojters
Ahmadinedžad, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.06.2012. 15:36h
''Narod ima pravo na slobodu, izbore, osnovna prava, pravednost, poštovanje i nezavisnost. Reforme su nužne - ove na srednjem istoku, kao i na zapadu''

''Planiram da se vratim nauci... Osam godina na čelu države je bilo dovoljno'', rekao je Ahmadinežad, koji po iranskom Ustavu nema pravo da se sljedeće godine ponovo kandiduje na izborima.

On je, ipak, dodao da će se možda na Univerzitetu politički angažovati, ali da ''neće osnovati ni političku partiju niti grupu''.

Povodom krvavih nemira u Siriji i pitanja kako može Iran, kao saveznik sirijskog predsjednika da doprinese tome da se nasilje okonča, Ahmadinežad je rekao da stotinu godina u svijetu vlada sistem, koji je prouzrokovao mnoge probleme, poput tih u Siriji, Bahreinu i Jemenu.

''Narod ima pravo na slobodu, izbore, osnovna prava, pravednost, poštovanje i nezavisnost. Reforme su nužne - ove na srednjem istoku, kao i na zapadu'', rekao je iranski predsjednik i dodao da se izbori moraju održavati u mirnoj atmosferi, ali da je ''na nesrećan način, spoljnjim miješanjem NATO zemalja i pojedinih zemalja regiona, situacija iskomplikovana''.

Na pitanje da li je u Siriji moguće ''jemensko rješenje'', bez Asada i njegove porodice, Ahmadenižad je rekao da ''svi djelovi sirijskog naroda, sve grupe i plemena, zaslužuju poštovanje''. Povodom iranskog nuklearnog programa, on je naglasio saradnju svoje zemlje sa IAEA i istakao da neprijateljstvo Evropljana i Amerikanaca prema Irancima ''nije ništa novo''.

Na ocjenu FAZ-a da je osnovni problem iranskog nuklearnog programa nedostak povjerenja i pitanje zašto Iran ne dozvoli ono što IAEA zahtijeva - inspekciju vojnih postojenja u Parhinu, Ahmadinežad je odgovorio ''Parhin'' nije u njihovim ugovorima sa IAEA.

''Iran je jedina zemlja koja je IAEA stavila na raspolaganje ukupne informacije o svojim nuklearnim aktivnostimai i naučnicima iz nuklearne oblasti....sve informacije, koje smo dali IAEA nađu se kasnije ili u novinama ili kod tajnih službi, iako se IAEA obavezala da će ti podaci ostati tajna...'', rekao je Ahmadenižad, naglasivši da je siguran da ni Njemačka ne bi dozvolila IAEA da pretraži svako mjesto.

Kada je riječ o optužbama za korupciju članova njegove vlade, iranski predsjednik je rekao da je Iran slobodna zemlja, da je veliki dio tih optužbi politički, a ne juristički i da do sada, pred sudom, ništa nije moglo da bude dokazano.

Bonus video: