Toni Bler izbjegao građansko hapšenje u Hong Kongu

Bivši britanski premijer Toni Bler juče je "jedva" izbjegao građansko hapšenje u Hong Kongu, kada ga je zbog zločina protiv mira pokušao privesti aktivista Tom Grandi
83 pregleda 0 komentar(a)
Bler, Foto: Fotomontaža
Bler, Foto: Fotomontaža
Ažurirano: 15.06.2012. 19:12h

Bler je držao govor o svojoj fondaciji na hongkonškom univerzitetu, kada mu je prišao 29-godišnji Grandi i pokušao da ga uhapsi, prenosi list Gardian(Guardian). Grandi je za britanski list kazao da je sačekao da Bler govori nekoliko minuta nakon čega se ustao, prišao mu i kazao: "Gospodine Bler, na osnovu hongkonškog zakona o moći 101 - koji ovdje omogućuje građansko hapšenje - privodim vas zbog zločina protiv mira."

Grandi je pritom mislio na Blerovu odgovornost u vezi rata u Iraku, gdje je bivši britanski premijer prekršio brojne zakone UN-a, Nimberške principe, Ženevsku i Hašku konvenciju.

"Pokušao sam da se probijem kroz šumu fotografa kako bi došao do njega, ali mi je neko iz njegovog osiguranja stao na put", priča Grandi.

Grandi dodaje da je ostao iznenađen činjenicom da ga Blerovi tjelohranitelji i osiguranje univerziteta nisu izbacili van. Grandi je otišao tek kad je shvatio da neće doći policija, za koju se nadao da će mu pomoći pri "hapšenju".

U razgovoru za Gardian je kazao kako je bio previše uzbuđen da bi zapamtio tačnu Blerovu reakciju. "Bacio je samo neku floskulu kako je 'to demokratija'. Govorio je o vjeri i globalizaciji, a ja sam mu dobacio da ne može da govori o religiji kad je baš on svojim djelima religijsku toleranciju unazadio za više decenija.

Ovakvi "napadi" na Blera postali su sve češći i gotovo stvar rutine na skupovima na kojima se pojavljuje bivši britanski premijer. Prošlog je mjeseca jedan aktivista prekinuo njegovo svjedočenje u "slučaju Leveson", pa je takođe vikao da Blera treba uhapsiti zbog ratnih zločina.

Valja podsjetiti da je malezijski sud za ratne zločine Blera, zajedno s Džordžom Bušom, osudio za zločin protiv mira, takođe zbog Iraka.

"Mislim da se do sada već navikao na to, ali to i jeste dio ideje. Treba mu pokazati da ćemo ustrajati bez obzira na to kuda će ići. Ako je na nekom događaju gdje su prisutni novinari, treba ga glasno podsjetiti da je ratni zločinac", zaključio je revnosni Grandi.

Bonus video: