Pritvoreni izaslanici MKS-a u Libiji su dobro

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je danas da je četvoro njegovih izaslanika, koji se nalaze u pritvoru u Libiji od prošle nedjelje, dobrog zdravstvenog stanja i da se prema njima dobro postupa.
0 komentar(a)
međunarodni krivični sud, Foto: Rojters
međunarodni krivični sud, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.06.2012. 17:54h

Delegacija Međunarodnog krivičnog suda je posjetila kolege koji su pritvoreni u libijskom gradu Zintanu 7. juna tokom posjete sinu Moamera Gadafija, Saifu al-Islamu.

Međunarodni krivični sud je prije tri dana saopštio da je pritvaranje njegovih izaslanika protivno međunarodnom pravu i zatražio da oni odmah budu oslobođeni.

Četvoročlani pravni tim MKS-a je uhapšen pošto je, navodno, australijska pravnica Melinda Tejlor nosila "sumnjiva" dokumenata koja se tiču Saifa al Islama.

AFP navodi da je među spornim dokumentima bilo Seifovo pismo upućeno na adresu MKS-a u kome se navodi da "ne postoji nikakva vlada niti zakon u Libiji" i da ga "maltretiraju".

Osim Tejlorove, uhapšeni su i članovi tima Helen Asaf, Esteban Peralta Losila i Aleksandar Kodakov.

Saifa al Islama, koji je u pritvoru u Zintanu otkad je uhapšen u pustinji u novembru, MKS tereti za zločine tokom višemjesečnih sukoba u Libiji, u kojima je poslije 42-godišnje vladavine svrgnut i potom ubijen njegov otac Moamer Gadafi.

Bonus video: