Kina u svemir šalje svoju prvu ženu astronauta

Svemirski brod Sendžu-9 biće lansiran u subotu u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 08:32h

Kina je danas potvrdila da će poslati svoju prvu ženu astronauta u svemir i da će svemirska letjelica Sendžu-9 sa tročlanom posadom biti lansirana u subotu, javila je agencija Sinhua.

"Troje astronauta, dva muškarca i jedna žena Liju Jang, biće u svemirskom brodu Sendžu-9 i izvešće prvi (kineski) svemirski let u subotu", navodi agencija precizirajući da je riječ o prvom kineskom svemirskom letu sa posadom.

Tridesetogodišnja Liju Jang, pilot borbenog aviona ušla je krajem marta u uži izbor od ukupno 15 žena. Sve kandidatkinje su bile trenirani piloti borbenih aviona i morale su pored drugih kriterijuma da ispunjavaju kriterijume da su udate i da su prirodnim putem rodile djecu.

Su Sjanrong, profesor u Opštoj bolnici vojne baze PLA rekao je da žene astronauti moraju da budu udate i da su rodile dijete prirodno da bi se osiguralo da su njihovo tijelo i mentalno stanje dovoljno zreli.

Svemirski brod Sendžu-9 biće lansiran u subotu u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, navodi kineska agencija.

"Svi kontrolni sistemi su spremni, a astronauti su u dobroj formi", dodaje Sinhua.

Letjelica Šendžu-9 će se u orbiti spojiti sa modulom Tjangong-1, i tamo će sprovoditi naučne eksperimente, rekao je Li Vej, jedan od konstruktora letjelica iz kineske kompanije za svemir i tehnologiju.

Valentina Terjesskova iz Sovjetskog Saveza bila je prva žena koja je putovala u svemir, 1963 godine. Američka svemirska agencija NASA je godinama isključivala žene iz svemirskog programa, prva Amerikanka koja je otišla u svemir bila je Seli Rajd 1983. godine.

Bonus video: