Istraživanje: Romni u prednosti nad Obamom

Prema ovom istraživanju, samo 32 odsto Amerikanaca svoje finansijsko stanje ocenjuje kao dobro ili odlično
0 komentar(a)
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Forward.com
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Forward.com
Ažurirano: 13.06.2012. 16:41h

Republikanski predsjednički kandidat Mit Romni vodi u najnovijem istraživanju javnog mnenja, u odnosu aktuelnog predsjednika Baraka Obamu sa 48 prema 44 odsto glasova, pokazuje istraživanje agencije Rasmusen.

Prema ovom istraživanju, samo 32 odsto Amerikanaca svoje finansijsko stanje ocenjuje kao dobro ili odlično, što je pad od tri odsto od trenutka kada je Obama prije tri i po godine preuzeo vlast.

Rasmusen navodi da je u oktobru 2008. godine, pred sam početak svetske ekonomske krize, 43 odsto ispitanika reklo da živi dobro ili odlično.

Američka agencija se posebno bavila saveznim državama koje se nazivaju sving stejts, to jest onim koje bi mogle da odluče ko će biti novi predsjednik. Podaci iz Ajove govore da bi za Romnija u ovom trenutku glasalo 47 odsto birača a za Obamu 46 odsto.

Međutim, na pitanje kome više vjeruju po pitanju ekonomskog oporavka, čak deset odsto glasova više je dobio Romni. Romni takođe ima prednost i u Sjevernoj Karolini i Misuriju, dok Obama vodi u Pensilvaniji.

Rasmusen podsjeća na svoje istraživanje iz juna 2008.godine, prema kome je Obama tada svakog dana u ovom mjesecu vodio u odnosu na republikanskog protivkandidata Džona Mekejna.

Sada, međutim, od 13 junskih dana, Romni vodi u istraživanjima deset puta, dva puta su oba kandidata bila izjednačena, a samo jednom je vodio Obama.

Bonus video: