Irak: U seriji eksplozija stradale 83 osobe

U Bagdadu su žrtve napada bili policajci i šiitski hodočasnici koji su uglavnom pristizali pješice u sjeverni dio grada
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 14:45h

Najmanje 83 ljudi je poginulo, a skoro 300 je ranjeno u eksplozijama bombi čija su meta bili šiitski hodočasnici širom Iraka tokom velikog vjerskog praznika, saopštila je danas iračka policija.

U Bagdadu su žrtve napada bili policajci i šiitski hodočasnici koji su uglavnom pristizali pješice u sjeverni dio grada kako bi obilježili 800 godina od smrti šiitskog imama Muse el-Kadima, praunuka proroka Muhameda.

Riječ je o najtežim napadima od povlačenja američkih trupa iz Iraka, a krvoproliće je sumoran pokazatelj političkih tenzija u zemlji.

Ubrzo poslije napada sajtovi lokalnih političkih partija optužili su šiitskog premijera Nurija Malikija da je odgovoran za političku krizu posljednjih mjeseci, dok Malikijeva koalicija krivicu svaljuje na nedavni propali pokušaj premijerovih rivala da ga svrgnu glasanjem o nepovjerenju, navodi BBC.

Prva bomba eksplodirala je u blizini povorke oko pet sati ujutro u gradu Tadži severno od Bagdada ubivši sedam i ranivši dvoje ljudi, saopstila je policija, a prenosi AP.

Posle toga usledile su još četiri eksplozije koje su pogodile druge grupe hodočasnika u prijestonici i u kojima je poginulo 25 a ranjeno više od 70 ljudi.

Očevici kažu da su u eksploziji stradali i obični građani koji su radili na tom mjestu.

Dvije bombe eksplodirale su jedna za drugom u centru grada Hilah južno od Bagdada, ubivši 21 čoveka i ranivši 53 ljudi, saopšitli su policijskih i zdravstveni radnici.

Bomba postavljena u jednom parkiranom automobilu eksplodirala je oko osam sati u blizini grupe hodočasnika u šiitskom gradu Karbala 90 kilometara južno od Bagdada, prenosi AP, a dve gotovo istovremene bombe ubile su sedam i ranile 34 hodočasnika u šiitskom gradu Balad 80 kilometara severno od Bagdada.

Još jedna osoba ubijena je u mjestu Kirkuk na sjeveru zemlje, gdje su eksplodirale tri bombe od kojih jedna ispred sjedišta istaknutog kurdskog lidera.

Niko zasada nije preuzeo odgovornost za napade, ali oni nose pečat sunitskih pobunjenika koji često napadaju šiitske hodočasnike.

Galerija

Bonus video: