Foklandske vlasti najavile referendum o statusu ostrva

Britanski ministar vanjskih poslova i Komonvelta Džeremi Braun izrazio je zadovoljstvo zbog referenduma, smatrajući ga „istinski značajnim momentom
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 20:01h

Vlasti Foklandskih ostrva saopštile su da će naredne godine održati referendum kako bi „uklonili bilo kakvu moguću sumnju“ o želji ostrvljana da ostanu pod britanskom krunom, uprkos tvrdnjama Argentine da joj ova teritorija pripada.

Britanija i Argentina su 1982. ušle u rat zbog ovih ostrva na jugu Atlantskog okeana, a tenzije između dvije zemlje eskalirale su 30 godina kasnije, navodi Rojters.

„Ne sumnjam da stanovnici Foklanda žele da ostrva ostanu samoupravljajuća prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva“, piše u saopštenju Gevina Šorta, šefa ostrvske zakonodavne skupštine.

„Stoga smo odlučili da, uz punu podršku britanske vlade, održimo referendum na Foklandskim ostrvima kako bi eliminisali bilo kakvu moguću sumnju u vezi sa našim željama“, naglasio je Šort.

Britanski ministar vanjskih poslova i Komonvelta Džeremi Braun izrazio je zadovoljstvo zbog referenduma, smatrajući ga „istinski značajnim momentom“.

Rojters navodi da bi referendum trebalo da bude održan u prvoj polovini 2013.

Predsjednica Argentine Kristina Fernandez pokrenula je dalekosežnu diplomatsku ofanzivu da bi dokazala da su ova ostrva dio njene suverene teritorije, poznatija na španskom govornom području kao Las Malvinas. Ona je optužila Britaniju za održavanje „kolonijalanih enklava“ i pozvala London da otvori pregovore o suverenosti.

Britanska vlada konstantno odbija da razgovara o suverenosti Foklandskih ostrva dok god 3.000 ostrvljana žele da ostanu pod britanskom krunom.