POTRESEN DOGAĐANJIMA

Peres se nada pobjedi pobunjenika u Siriji

"Pokolji su svakog dana sve gori (u Siriji). To je sramota", rekao je Peres
2 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2019. 23:23h

Predsjednik Izraela Šimon Peres pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi u Siriji i dao podršku pobunjenicima, u razgovoru za izraelski radio.

"Napori međunarodne zajednice nisu dovoljni. Ne možemo ostati ravnodušni na te male sanduke u kojima su tijela djece", rekao je Peres za radio, uoči puta u Vašington.

"Pokolji su svakog dana sve gori (u Siriji). To je sramota. Osjećam najdublje poštovanje prema pobunjenicima koji se izlažu opasnosti i nadam se da će pobijediti", rekao je Peres.

Kako je prenijela agencija AFP, zamjenik ministra za vanjsku politiku Izraela Dani Ajalon rekao je da je Izrael spreman da pruži humanitarnu pomoć žrtvama nasilja u Siriji.

"Potreseni smo događajima u toj zemlji. Naši predstavnici u inostranstvu zatražili su od međunarodne zajednice da interveniše i ponudili smo pomoć, u hrani i ljekovima", rekao je Ajalon.

Izrael je formalno u ratu sa Sirijom, sa kojom dijeli granicu na sjeveru, ali je 1994. potpisao mirovni ugovor sa Jordanom.

U Siriji je u martu 2011. izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u kojoj je, prema podacima Sirijske organizacije za ljudska prava (OSDH), poginulo više od 13.400 ljudi.

Preporučujemo za Vas