Sirijski pobunjenici odustali od Ananovog mirovnog plana

Sirijski pobunjenici više ne podržavaju UN-ov mirovni plan koji nije uspio da zaustavi nasilje u zemlji, započeli su sa napadima na vladine snage.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 16:50h

"Odlučili smo da odbacimo mirovni plan i, počevši od dana donošenja odluke, počeli smo sa odbranom našeg narod", kazao je portparol pobunjeničkog vojnog savjeta, pukovnik Sami al-Kurdi.

Pobunjenici su predsjedniku Bašaru al-Asadu bili dali rok do petka da prekine nasilje ili će snositi posljedice. Takođe je al-Kurdi rekao da pobunjenici traže da UN-ova posmatračka misija postane "misija nametanja mira" i da međunarodna zajednica treba da preduzme "odvažne" odluke i uvede zonu zabrane letenja kao što je učinila i u Libiji.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki Mun je tokom posjete Saudijskoj Arabiji kazao da je mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana i dalje ključan za rješavanje sirijskog sukoba.

Pozvao je Asada da "u ime čovječnosti" zaustavi nasilje u zemlji i počne politički dijalog sa svojim protivnicima.

Današnji je dan u Siriji bio koban za devetero ljudi, od kojih su sedmero civili, nakon što su se u sjeverozapadnoj pokrajini Idleb sukobili pripadnici regularne vojske i ustanici.

Galerija

Bonus video: