Pakistan: U napadu američkih bespilotnih letjelica 15 poginulih

Islamabad smatra da ovakvi napadi pogoršavaju odnose sa SAD i da, pored militanata, uvijek bude i civilnih žrtava
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 08:19h

Prema izjavama pakistanskih zvaničnika, u napadu američkih bespilotnih letjelica u blizini granice sa Avganistanom, poginulo je 15 osoba.

Prema izvještajima, projektili su pogodili metu u gradu Mir Ali, u plemenskoj regiji Sjeverni Vaziristan na sjeveru Pakistana, za koju se smatra da je militantska baza.

Ovo je treći napad ove vrste u posljednja tri dana, a mete su militanti al-Kaide. Napadi bespilotnim letjelicama su kontroverzna tema u Pakistanu.

Mir Ali, koji se nalazi 25 kilometara istočno od Miranšaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, se smatra središtem pobunjeničke aktivnosti, piše BBC.

Projektili su pogodili metu u gradu Mir Ali, u plemenskoj regiji Sjeverni Vaziristan na sjeveru Pakistana, za koju se smatra da je militantska baza

"Petnaest osoba je ubijeno u jutarnjem napadu na bazu. Tijela poginulih nisu mogla biti identifikovana", izjavili su bezbjednosni zvaničnici Miranšaha.

Prema nepotvrđenim izvještajima, među poginulim ima i stranaca.

Vlada Islamabada je izjavila da napadi bespilotnim letjelicama pogoršavaju odnose sa SAD i da u napadima, osim militanata, uvijek bude i civilnih žrtava.

Međutim, Vašington insistira na tome da su ovakvi napadi veoma efikasni.

SAD i Pakistan trenutno pregovaraju o ponovnom otvaranju kopnene rute snabdijevanja za NATO snage u Avganistanu.

Protesti protiv (američkih) bespilotnih letjelica su učestali u Pakistanu

Pakistan je te rute blokirao u novembru prošle godine, kad su u vazdušnom napadu na granici sa Avganistanom poginula 24 pakistanska vojnika.

Galerija

Bonus video: