Arapi traže od Kine veći pritisak na Siriju

Visoki arapski zvaničnici zatražili su danas na marginama arapsko-kineskog privrednog foruma u Hamametu (Tunis) od Kine da iskoristi svoj uticaj i pomogne zaustavljanju nasilja u Siriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 19:00h

Kina je, zajedno s Rusijom, blokirala pokušaje u Savjetu bezbjednosti UN-a da se krene u oštriju akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Pritisak za snažnim odgovorom međunarodne zajednice ojačao je nakon prošlonedjeljnog masakra nad više od stotinu ljudi u gradu Huli.

"Visoko cijenimo napore Kine da nađe rješenje za stanje u Siriji", rekao je kuvajtski ministar spoljnjih poslova šeik Sabah Kaled al-Sabah.

"Nadamo se da će Kina udvostručiti svoje napore kako bi zaustavili mašinu smrti i ubistava i kako bi izvršili dodatni pritisak na sirijsku vladu da poštuje svoje obaveze iz Ananovog mirovnog plana", dodao je al Sabah.

Na forumu u tuniškom ljetovalištu na obali Sredozemnog mora učestvuje i kineski ministar spoljnjih poslova Jang Đieči, pa su arapski izaslanici iskoristili priliku da kod njega lobiraju za akciju u Siriji.

"Kina bi mogla da odigra odlučujuću ulogu u zaustavljanju patnji sirijskog naroda i otvaranju mogućnosti za vojnu intervenciju, na sličan način kao i u Jemenu", rekao je tuniški predsjednik Moncef Marzuki.

Poput Sirije, i Jemen je zahvatio niz protesta nadahnutih "Arapskim proljećem", a prema postignutom političkom rješenju predsjednik Ali Abdulah Saleh odstupio je nakon 33-godišnje vladavine.

Galerija

Bonus video: