NE SJUTRA NEGO ODMAH

Anan rekao Asadu da hitno zaustavi nasilje

Anan je Asadu "otvoreno prenio veliku zabrinutost međunarodne zajednice zbog nasilja u Siriji, uključujući nedavne šokantne događaje u Huli"
0 komentar(a)
Kofi Anan, Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Kofi Anan, Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2019. 01:14h

Zapadne sile protjerale su  sirijske ambasadore zbog masakra 108 ljudi, od čega su gotovo polovina bila djeca, a mirvoni izaslanik Kofi Anan zatražio je od predsjednika Bašara al Asada da preduzme odlučne korake da bi se obustavilo krvoproliće jer je zemlja došla do „prekretnice“.

Anan je zatražio od naoružane opozicije da obustavi nasilje, ali prvo apelovao na vladu, kao snažniju stranu, da „odmah preduzme hrabre korake – ne sjutra, već odmah“ time što će zaustaviti sve vojne operacije i pokazati „maksimalnu suzdržanost“.

Osude iz cijelog svijeta stigle su na račun ubistva u gradu Hula, a Ujedinjene nacije su saopštile da su kompletne porodice ubijene u svojim domovima, neke u tenkovskim napadima a ostale od strane proasadovske milicije.

„Bašar al Asad je ubica svog naroda“, rekao je za pariski list „Le mond“ francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus. „On mora predati vlast. Što prije to bolje“. Njegov australijski kolega Bob Kar dodao je: „Masakar više od 100 muškaraca, žena i djece u Huli je užasan i brutalan zločin“.

Šef mirovnih operacija UN Herv Ladsus, čiji su posmatrači u Siriji, odbacio je tvrdnje Asadove vlade da su ubistva izvršile terorističke grupe.

„Dio žrtava ubijen je u artiljerijskim napadima, što još jasnije ukazuje na odgovornost vlade. Jedno vlada ima teško naoružanje, ima tenkove, ima minobacače“, rekao je Ladsus novinarima, i dodao da ima žrtava sa ubodnim ranama koje „manje jasno, ali vjerovatno ukazuju na način (proasadovske) šabihe, lokalne milicije“.