Propao plan ujedinjenja Tuarega i islamista na sjeveru Malija

Plan udruživanja snaga pobunjenih Tuarega i radikalne islamističke grupe Ansar Dine i proglašenja nezavisne islamske države na sjeveru Malija je propao zbog suštinskih razlika
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 17:30h
Tuareški pobunjenici i islamisti Ansar Dine objavili su proteklog vikenda da će udružiti snage i uspostaviti nezavisnu islamsku državu Azavad na sjeveru Malija

"Odbili smo da odobrimo konačnu izjavu jer se razlikuje od protokolarnog sporazuma koji smo potpisali", rekao je Ibrahim Asalej iz tuareškog Nacionalnog oslobodilačkog fronta Azavada (FNLA).

Regionalni i zapadni zvaničnici već se dugo pribojavaju da bi odmetnuta država na nemirnom sjeveru Malija mogla da postane glavno utočište Al Kaide jer grupa Ansar Dine uživa podršku sjevernoafričkog ogranka Al Kaide.

Nacrt izjave islamističke grupe Ansar Dine (Branitelji vjere) govori o uvođenju "čistog i čvrstog" islamskog šerijatskog zakona i zabrani djelovanja svih nemuslimanskih humanitarnih organizacija na sjeveru Malija", rekao je Asalej agenciji AFP telefonom iz Gaoa, gdje su se održali pregovori o udruživanju i stvaranju nove afričke države.

"To je kao da žele da se utopimo u Ansar Dinu", požalio se predstavnik sekularnih tuareških pobunjenika. "To je neprihvatljivo".

Ašerif je rekao da je početni sporazum bio samo temelj za radne rasprave i da je sporazum postavljen na načelu "uzmi ili ostavi". Ag Gali će danas otputovati u Gao kako bi "riješio problem", dodao je.

Tuareški pobunjenici i islamisti Ansar Dine objavili su proteklog vikenda da će udružiti snage i uspostaviti nezavisnu islamsku državu Azavad na sjeveru Malija. Sporazum između sekularnih Tuarega i islamista sklopljen je nakon više nedjelja rasprava, koje su povremeno bile teške, između dva pokreta koji su dugo imali odvojene ciljeve i ideologije.

Galerija

Bonus video: