UKUTVALA

Maloljetne djevojčice udaju za HIV pozitivne muškarce, kako bi ih "izliječili"

Postoji mit koji kaže da ako spavate sa mladom djevojčicom koja je djevica, a zaraženi ste HIV-om, vaša bolest će nestati
10 komentar(a)
južna afrika, Foto: Nationalgeographic.com
južna afrika, Foto: Nationalgeographic.com
Ažurirano: 29.05.2012. 07:31h

Krajolik Istočnog Kejpa u Južnoj Africi je nezaboravno lijep. Bezbroj koliba rasuto je u beskrajnim selima. Ali ta sela su takođe i dom strašne tradicije koja uništava dječije živote. 

Narod Ksosa koji živi u tom dijelu Afrike, primorava djevojčice od samo 12 godina na preuranjene brakove i seksualne odnose sa starijim muškarcima koji su zaraženi HIV-om i sve to kako bi ti muškarci "bili izliječeni".

Mnogi, poput Timotija Nijavusa, nisu svjesni da ono što čine nije u redu.

"Izvinjavamo se, nismo znali da kršimo zakon", kazao je on.

Tradicija Ukutvale ("uzeti" "odnijeti"), otkriva CNN, je korišćena kao opravdanje za otmice djevojčica, a često su ta "kidnapovanja" bila uz saglasnost roditelja koji bi dobili novčanu nadoknadu.

Pokrenuta je kampanja koja je počela da daje rezultate, budući da ranije ljudi nisu imali svijest o tome da rade nešto nezakonito ili pogrešno, bar sudeći po svjedočenju jednog od muškaraca intervjuisanih za potrebe dokumentarca "Ukuthwala - Stolen Innocence" koji se bavi ovim problemom u južnoj Africi.

Nombasa Gksuluve, koja je rođena u oblasti Istočnog Kejpa, bori se protiv trgovine i otmica djece, i želi da zaustavi kupovinu mladih nevjesta.

Podigao me i stavio me na krevet, skinuo mi odjeću, skinuo se i pokušao da me siluje. Borila sam se ali me odgurnuo i na silu mi raširio noge, i tada je spavao sa mnom

Za djevojke koje imaju hrabrosti da pobjegnu iz svojih brakova, postoji utočište, gdje socijalni radnici savjetuju mlade djevojke i pomažu im da se ponovo uključe u zajednicu, što nije jednostavan proces. Mnoge od njih su školskog uzrasta. Neke su zaražene HIV-om. Neke ne žele da se ikad više vratep orodicama, optužene da, ako se vrate, nanose sramotu familiji. 

"Sredina ih vidi kao pobunjenike, jer se ne pridržavaju pravila koja nameću roditelji i zajednica", kaže Nombasa.

U dokumentarcu "Ukuthwala - Stolen Innocence", intervjuisana je i djevojčica koja je bila nasilno udata.

"Gospođa koja živi pored nas me pozvala i pitala da li želim da se udam, i ja sam rekla da ne želim. Odgovorila mi je da ako odbijem, oni će me pretući i odvesti na silu", ispričala je jedanaestogodišnja djevojčica.

Djevojčica je kazala da su je odveli u kuću nepoznatog muškarca. Čovjek je rekao da je za nju dao tele i da je ona sada njegova žena, sviđalo se to njoj ili ne. 

"Podigao me i stavio me na krevet, skinuo mi odjeću, skinuo se i pokušao da me siluje. Borila sam se ali me odgurnuo i na silu mi raširio noge, i tada je spavao sa mnom", priča ona.

Dokaz da su kampanja i ovaj dokumentarni film pomogli situaciji, jeste i činjenica da je tokom prošle godine 11 muškaraca osuđeno za otmicu i seks sa maloljetnim licima.

Preporučujemo za Vas