MASAKR U HULI

Asad sad krivi islamske ekstremiste

Rusija i Kina, koje su ranije ulagale veta na rezolucije kojima se osuđuje ponašanje režima, podržale su neobavezujući tekst UN
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 20:12h

Mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan osudio je juče „užasan zločin“ u sirijskom gradu Hula, u kome je stradalo 108 osoba, i zatražio od predsjednika Bašara al Asada da dokaže da želi mirnim putem da riješi krizu koja potresa njegovu zemlju.

Asadove snage ubile su juče najmanje 41 osobu u artiljerijskom napadu na grad Hama, javili su aktivisti, kratko nakon što je Savjet bezbjednosti UN osudio masakar u obližnjoj Huli, koji se odigrao u petak.

Anan, koji od juče boravi u Damasku, eksplicitno je zatražio od sirijske vlade da „preduzme snažne korake kako bi pokazala da je ozbiljna u namjeri da riješi krizu na miran način“, a zatim dodao: „Ova poruka mira nije samo za vladu, već i za svakog pojedinca sa puškom“.

Osude Moskve i Pekinga

Rusija i Kina, koje su ranije ulagale veta na rezolucije kojima se osuđuje ponašanje režima, podržale su neobavezujući tekst UN u kojem se kritikuje upotreba artiljerijske i tenkovske vatre na domove u Huli – oružje koje pobunjenici ne posjeduju, ističe Rojters.

Ministarstvo inostranih poslova Sirije je, međutim,u otvorenom pismu Savjetu bezbjednosti negiralo učešće tenkova u masakru i, umjesto toga, okrivilo stotine naoružanih islamista, od kojih su neki bili naoružani noževima. Sirijske trupe su se „jednostavno“ branile.

Kina je saopštila da je „duboko šokirana velikim brojem civilnih žrtava u Huli i najoštrije osuđuje okrutna ubistva običnih građana, naročito žena i djece“.

Članovi posmatračke misije UN saopštili su da je najmanje 108 osoba ubijeno u Huli, među njima više desetina djece.

Ni Rusija ni Kina nisu podržale sankcije zapadnih i arapskih zemalja protiv Asada, navodi Rojters. One su juče potvrdile da je mirovni plan, koji su prihvatile obje strane u konfliktu, jedini način da se riješi problem.

Kineski premijer Ven Điabao smatra da bi trebalo snažnije podržati mirovni plan Kofija Anana, koji podrazumijeva da teško naoružanje bude uklonjeno iz gradova, nakon čega bi uslijedio prekid sukoba i počeo dijalog.

Međutim, jučerašnji napad na Hamu bio je još jedan podsjetnik da dogovor, koji nadgleda svega 300 mirovnjaka, nije učinio mnogo da se zaustavi nasilje.

„Plan u šest tačaka mora da bude primijenjen u cjelini, a to se ne dešava“, naglasio je Anan, koji se juče sastao sa sirijskim šefom diplomatije Validom al Mualemom a danas bi trebalo sa Asadom.

Diplomatijom ispred oružja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u pismu Savjetu bezbjednosti da se nada da će Damask iskoristiti Ananovu posjetu da „iz osnova promijeni pravac i izabare diplomatiju ispred ouržja, ne bi li se ispunile legitimne aspiracije za slobodu, dostojanstvo i prosperitet sirijskog naroda“.

Sirijski ambasador pri UN Bašar Džafari negirao je juče „cunami laži“ britanskih, francuskih i njemačkih izaslanika, koji su okrivili vladu za masakar, među najgorim pokoljima u pobuni koja je do sada odnijela više od 10.000 života.

„Ovo je situacija u kojoj obje strane evidentno imaju udjela u pogibiji nevinih ljudi“, kazao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su telefonom o Siriji, osuđujući „besmislemu brutalnost režima u Damasku“ kao prijetnju regionalnoj bezbjednosti.

Izvještaji medija sugerišu da Vašington pokušava da pridobije podršku Rusije za plan sličan onome koji je doveo do predaje vlasti u Jemenu nakon tri decenije vladanja Ali Abdulaha Saleha.

Ubijeno sedam sestara

Sirijski aktivisti distribuirali su juče video snimak na kome je prikazana ranjena žena, koja tvrdi da je preživjela masakar, a za pokolj krivi pripadnike Asadove milicije „šabiha“.

„Ušli su u naše domove... muškarci u vojnim uniformama okupili su nas kao ovce u jednu sobu i osuli paljbu“, ispričala je ona, ležeći pored druge povrijeđene žene i bebe sa ranom na grudima.

„Moj otac je umro i moj brat, jedinac. Sedam sestara je ubijeno“, dodala je.

Galerija