Sirija: EU i SAD najoštrije osudile pokolj u gradu Huli

"Zaprepaštena sam informacijama o pokolju koji su počinile sirijske snage u Huli, a u kojem je poginulo više od 90 osoba, među kojima i veliki broj djece", istakla je Ešton
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 07:41h

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i američka državna sekretarka Hilari Klinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli, pridruživši se svjetskom apelu za prekidanjem krvoprolića u toj zemlji.

"Zaprepaštena sam informacijama o pokolju koji su počinile sirijske oružane snage u gradu Huli, a u kojem je poginulo više od 90 osoba, među kojima i veliki broj djece", istakla je u saopštenju Ketrin Ešton.

Najoštrije osudivši zločin, pozvala je sirijsku vladu da u potpunosti sprovede plan specijalnog izaslanika UN-a Kofija Anana koji je odobren Rezolucijom 2043 Savjeta bezbjednosti.

"EU u potpunosti podržava nastojanja Kofija Anana da se uspostavi politički proces", poručila je ona, dodavši da međunarodna zajednica mora i dalje biti jedinstvena u zahtjevu da se prekine krvoproliće i da sirijski predsjednik Asad dopusti demokratsku tranziciju.

"SAD najoštrije osuđuju pokolj u Huli", saopštila je Hilari Klinton

Pokolj u Huli osudila je i američka državna sekretarka Hilari Klinton, istakavši da SAD sarađuju sa međunarodnim saveznicima kako bi se pojačao pritisak na predsjednika Bašara al-Asada.

"SAD najoštrije osuđuju pokolj u Huli", saopštila je Hilari Klinton.

Po njenim riječima posmatrači UN-a potvrdili su da su ubijene na desetine muškaraca, žena i djece, a još stotine ranjene u silovitom napadu na stambenu četvrt.

Galerija

Bonus video: