U Savjetu bezbjednosti UN-a sjede trgovci oružjem

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a su istovremeno i najveće izvoznice oružja. Može li se od tih zemalja očekivati angažman za mir i sigurnost u svijetu? Amnesti Internešnal u to sumnja.
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 19:17h

„Protest“ je riječ koja spontano pada na pamet kada se prisjetimo 2011. godine, kaže Volfgang Grenc (Wolfgang Grenz), glavni povjerenik njemačkog ogranka organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal.

Najveći izvoznici konvecionalnog oružja su SAD i Rusija, a njih slijede Francuska, Velika Britanija i Kina. Zbog toga je razumljivo što Rusija nije glasala za oštrije sankcije protiv Sirije u Savjetu bezbjednosti“, kaže Grenc

U godišnjem izvještaju ove organizacije, objavljenom u četvrtak, 24.5. stoji kako su Evropa i SAD verbalno podržale demokratske pokrete, ali nisu željele da odustanu od „posebnih odnosa“ s represivnim vladama koje u strateški važnim regijama s velikim rezervama nafte i gasa, obećavaju stabilnost.

Volfgang Grenc konkretno ukazuje na primjer Bahreina: „SAD tamo imaju geo strateške i vojne interese. Tamo se Saudijskoj Arabiji dozvoljava suzbijanje pokreta "arapsko proljeće". Demokratski pokreti su samo djelimično podržani. Kod drugih država se ćutalo ili su čak ugnjetavači podržavani isporukama oružja“, kaže Grenc.

Njemačka naoružala Saudijsku Arabiju

Među onima koji su prodavali i isporučili oružje je i Njemačka. U ljeto 2011. godine, Savjet bezbjednosti UN-a je, prema pisanjima medija koji nisu demantovani, u tajnom glasanju odobrilo izvoz više od 200 najmodernijih njemačkih borbenih tenkova „Leopard 2“ u Saudijsku Arabiju.

Ovu odluku su, inače, oštro kritikovali opozicija i crkve u Njemačkoj. Prema izvještaju o izvozu oružja njemačke vlade, Saudijska Arabija je s troškovima u visini od 152 miliona eura na desetom mjestu među državama po uvozu oružja.

S druge strane, Njemačka je, prema izveštaju organizacije Amnesti Internešnal, na sedmom mjestu po izvozu oružja, odmah ispred Kine, naglašava Grenc: „Najveći profiteri svjetskog biznisa s naoružanjem su zemlje koje imaju stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti-a.“

Najveći izvoznici konvecionalnog oružja su SAD i Rusija, a njih slijede Francuska, Velika Britanija i Kina. Zbog toga je razumljivo što Rusija nije glasala za oštrije sankcije protiv Sirije u Savjetu bezbjednosti“, kaže Grenc: „Reći da je Savjet bezbjednosti UN-a garancija za poštovanje ljudskih prava, bilo bi previše pozitivno. Ali ja ga ne bih ni osuđivao. Vrlo je teško uskladiti te različite političke interese“, zaključuje on.

U Njujorku se u julu održava konferencija UN-a na kojoj bi trebao da bude izrađen i usvojen sporazum o trgovini oružjem. Njime bi trgovina konvencionalnim oružjem – od pištolja do borbenih aviona – trebala da bude regulisana međunarodnim standardima.

Galerija

Bonus video: