Iran ima dovoljno uranijuma za pet nuklearnih bombi

Iran odbacuje optužbe kako želi da napravi nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program ima posve drugačiju - mirnu svrhu
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 11:47h

Iran je dosta pojačao svoju proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i ukupna proizvodnja u posljednjih pet godina bila bi dovoljna za barem pet komada nuklearnog oružja, saopštio je američki institut za sigurnost.

Institut za nauku i međunarodnu sigurnost (ISIS), koji pažljivo prati iranski nuklerani program, napravio je tu analizu na temelju podataka u posljednjem tromjesečnom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je objavljen u petak.

Napredak iranskih nuklearnih aktivnosti pomno prate Zapad i Izrael kako bi mogli da utvrde koliko će trebati Teheranu da napravi atomsku bombu ako tako odluči.

Iran odbacuje optužbe kako želi da napravi nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program ima posve drugačiju (mirnu) svrhu.

Tokom razgovora u Bagdadu 6 svjetskih sila nije uspjelo da uvjeri Iran da zaustavi program obogaćivanja uranijuma

Tokom ovonedjeljnih razgovora u Bagdadu šest svjetskih sila nije uspjelo da uvjeri Iran da zaustavi svoj program obogaćivanja uranijuma.

Oni će se idućeg mjeseca ponovo sastati u Moskvi.

Galerija

Bonus video: