Sirija: Slobodna sirijska armija obznanila svoje ciljeve

FSA precizira da je njena misija zaštita mirnih manifestacija i izvođenje počinitelja ratnih zločina protiv sirijskog naroda pred međunarodne sudove
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 09:54h

Slobodna sirijska armija (FSA) objavila je da joj je prioritetni zadatak pomoć sirijskom narodu da se oslobodi od režima, javlja u četvrtak agencija FP pozivajući se na proglas koji je dobila na uvid.

FSA, osnovana u julu 2011. godine, koja okuplja hiljade vojnika, precizira da je njena misija zaštita mirnih manifestacija i izvođenje počinitelja ratnih zločina protiv sirijskog naroda pred međunarodne sudove.

FSA u proglasu navodi da će biti u službi vlade koju će izabrati narod nakon pada režima Bašara al-Asada, da će štititi jedinstvo naroda i teritorijalnu cjelovitost zemlje, te da se neće miješati u politički proces.

U tom proglasu FSA obznanjuje da je osnovala privremeni vojni savjet visokih oficira koji se se pridužili pobuni.

Lider, ujedno i osnivač Slobodne sirijske armije, Rijad al-Asad, je brigadir koji je izbjegao u Tursku nakon što je dezertirao

Čelnik tog savjeta će biti izabran na madat od tri mjeseca.

FSA se u tom proglasu takođe obavezala da će poštovati načela međunarodnog i humanitarnog prava i da njeni članovi neće moći da budu pripadnici političkih ili vjerskih organizacija.

Lider, ujedno i osnivač FSA, Rijad al-Asad, je brigadir koji je izbjegao u Tursku nakon što je dezertirao.

FSA se obavezala da njeni članovi neće moći da budu i političkim i vjerskim organizacijama (Ilustracija)

FSA uglavnom sačinjavaju odbjegli vojnici redovne sirijske vojske, ali i civili.

Galerija

Bonus video: