Francuska do kraja godine povlači vojsku iz Avganistana

Više od 3.300 francuskih vojnika nalazi se u Avganistanu u okviru međunarodnih snaga za održavanje mira u toj zemlji
1 komentar(a)
Oland Karzai, Foto: Reuters
Oland Karzai, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2012. 11:26h

Francuske borbene trupe će se povući iz Avganistana u roku od nekoliko mjeseci, rekao je predsjednik Francuske Fransoa Oland.

"Oko 2.000 francuskih vojnika vratiće se kućama do kraja 2012.", izjavio je Oland na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem.

Dodao je da u 2013. u Avganistanu neće biti francuskih borbenih trupa.

Olan je, ipak, naglasio da će Francuska i poslije 2012. nastaviti da pomaže Avganistanu u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture, poljoprivrede, i pomagaće ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, osiguravajući obuku za njihove pripadnike.

Kako prenose agencije Oland, koji je otišao u nenajavljenu posjetu Avganistanu, je takođe posjetio francuske vojnike i razmijenio mišljenja sa predsjednikom Karzaijem o situaciji u zemlji i jačanju bilateralnih odnosa.

Više od 3.300 francuskih vojnika nalazi se u Avganistanu u okviru međunarodnih snaga za održavanje mira u toj zemlji (ISAF), pod vođstvom NATO-a, koji pomažu u stabilizaciji te ratom uništene zemlje.

Od kako su krajem 2001. nakon svrgavanja talibanskog režima, međunarodne trupe NATO raspoređene u Avganistanu, poginula su 83 francuska vojnika.

Šef francuske države je u Kabul došao u pratnji ministra odbrane Žan-Iva Drijana i šefa diplomatije Lorana Fabijusa, kao i šefa generalštaba admirala Eduara Gijoa i predsjednikovog savjetnika za vojna pitanja Benoa Puge.

Bonus video: