Osuđen na 33 godine jer je CIA-i pomogao u lociranju Bin Ladena

CNN piše da je na sudu u Pakistanu ljekar Afridi optužen za izdaju jer je organizovao lažnu akciju vakcinisanja kako bi prikupio DNK uzorke stanovnika Bin Ladenovog imanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 19:12h

Pakistanski ljekar, Šakil Afridi, koji je američkoj obavještajnoj agenciji CIA pomogao u lociranju Osame bin Ladena osuđen je, u Pakistanu, na 33 godine zatvora.

CNN piše da je na sudu u Pakistanu Afridi optužen za izdaju jer je organizovao lažnu akciju vakcinisanja kako bi prikupio DNK uzorke stanovnika Bin Ladenovog imanja u gradu Abotabadu na sjeveru Pakistana.

CIA tada nije bila sigurna da li se vođa Al Kaide skriva na imanju u Abotabadu, ali su uz Afridijevu pomoć američki obavještajci potvrdili svoje sumnje. Tek nakon dokaza koje im je pružio pakistanski ljekar uslijedila je, već svima poznata, akcija u kojoj su pripadnici američkih snaga u maju 2011. likvidirali Bin Ladena.

Afridiju je tokom dvomjesečnog sudskog procesa bila uskraćena odbrana, a po izricanju kazne upućen je u zatvor u blizini Pešavara. Uz višegodišnju robiju, moraće da plati i kaznu od 3500 dolara jer je osuđen i za špijunažu u službi SAD-a.

Njegova osuda mogla bi da naruši odnose između SAD-a i Pakistana koji od Vašingtona godišnje dobija milijarde dolara pomoći.

Bonus video: