poznati analitičar

Viliam Engdal: Lažu da više nema nafte!

Monopol nad zalihama nafte garantuje moć koju dijele četiri kompanije, tvrdi poznati analitičar
91 pregleda 2 komentar(a)
William Engdahl, Foto: Rojters
William Engdahl, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.02.2019. 02:32h

"Mitovi, laži i ratovi za naftu" – posljednja knjiga Vilijama Engdala (William Engdahl) u kojoj se ovaj poznati analitičar političkih i ekonomskih zbivanja i žestoki kritičar američke politike, bavi korijenima obmana vezanih uz naftu kao sredstvo ekonomskog i političkog monopola, u subotu je u Zagrebu imala svoju evropsku promociju.

Kako je tom prilikom rekao autor, knjiga je zasad doživjela hrvatsko i kinesko izdanje. Izdanje na engleskom tek slijedi. Izdavač Engdahlovih "Mitova, laži i ratova za naftu", Profil, je tako na Prvom hrvatskom festivalu knjiga imao svjetsku ekskluzivu, piše Večernji list.

Monopol nad zalihama

"Moj se rad temelji na istraživanju i činjenicama. Knjiga se bazira na istraživanju moći koju uticajne elite i moćne porodice zloupotrebljavaju

"Moj se rad temelji na istraživanju i činjenicama. Knjiga se bazira na istraživanju moći koju uticajne elite i moćne porodice zloupotrebljavaju – odgovorio je Engdal u uvodnom dijelu promocije knjige koja raskrinkava začetak mita o ograničenosti zaliha nafte.

Engdal kaže da su oba svjetska rata, regionalni ratovi na Bliskom istoku i u Africi, zatim Hladni rat, podsticani u američkoj i britanskoj političkoj kuhinji, a sve zbog nadmoći nad izvorima nafte, kontrole nad njihovom distribucijom i zbog očuvanja dolara kao jake svjetske valute. Ta kontrola, po njegovom mišljenju, leži u rukama četiri naftne kompanije: ExonMobila, Cheverona, BP-a i Shell-a.

Engdal je u Zagrebu govorio da američka politika kontinuirano ima za cilj da održi status svjetske sile.

" Sva moć SAD-a bazira se na dva stuba. Prvi je vojna moć koja mora biti najveća na svijetu, a drugi je dolar koji mora biti svjetska valuta na kojoj se temelje rezerve", rekao je dodajući da je i to jedan od razloga zbog kojih je euro došao u krizu. Tvrdi da je kriza isprovocirana na Vol Stritu jer je SAD željele da oslabe euro kada se shvatilo da je postao prijetnja dolaru kao svjetskoj trgovinskoj valuti. Kaže da ni kriza u Grčkoj nije slučajna, i stavlja je u kontekst ugovora Grčke s Gaspromom o gradnji naftovoda što se nije dopalo SAD-u. Dodaje i da je Grčka nedavno otkrila velike rezerve nafte i plina u Egejskom moru.

Iran nije opasnost

Komentarišući i sukobe u Siriji V. Engda je rekao da je razgovarao s ruskim i kineskim vojnim zvaničnicima koji su mu rekli da su načinili propust u slučaju Libije jer nisu stavili veto, ali da grešku neće ponoviti u slučaju Sirije. Kina, kaže, shvata da je, ako padne Sirija, sljedeći Iran. Za Iran kaže da ne predstavlja opasnost zbog nuklearnog naoružanja nego zbog toga što geostrateški s Kinom i Rusijom čini trougao otpora SAD-u.

NATO je produžena ruka SAD-a

NATO, čiji se najveći samit upravo održava u Čikagu, za Engdala je samo produžena ruka SAD-a.

"NATO je za SAD svjetski policajac i produžena ruka SAD-a. Apsurdno je da su NATO-ovi vojnici u Avganistanu i u Libiji", kaže Engdal. On tvrdi i da Vašington ni u jednom trenutku nije prestao da vodi Hladni rat. Podsjeća da nakon pada Istočnog bloka nije ugašen NATO i nije sagrađen most prema Rusiji. Naprotiv, SAD stoji iza narandžaste revolucije u Ukrajini i Sakašvilijeve revolucije ruža u Gruziji čime su došli pred vrata Moskve, kaže Engdal.