Iranski ministar prijeti da će cijene nafte "podivljati"

Iranski ministar ekonomije Šamsedin Hoseini upozorio je Zapad da će cijene nafte na svjetskom tržištu podivljati ukoliko se nastavi sa sankcijama usmjerenim protiv njegove zemlje
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 19:21h
Ministar je objasnio da je njegova zemlja s lakoćom izdržala 33 godine pod sankcijama i da "to pokazuje da je ekonomska snaga Irana toliko velika da može da izdrži sve

"Kada pričamo o naftnim prihodima i sankcijama na prodaju nafte, moramo biti vrlo pažljivi kako bismo otkrili ko je dobitnik a ko zbog takvih sankcija gubi. To je vrlo teško, ali ne samo za Iran. Možete biti sigurni da će doći do značajnog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu. Jeste li sigurni da je to najpametniji pristup", kazao je Hoseini, novinaru CNN-a razmatrajući plan Zapada da sankcijama natjera Iran na odustane od svog nuklearnog programa.

EU će najviše patiti zbog sankcija

Ministar je objasnio da je njegova zemlja s lakoćom izdržala 33 godine pod sankcijama i da "to pokazuje da je ekonomska snaga Irana toliko velika da može da izdrži sve sankcije i da je jasno da iranska ekonomija neće biti jedina koja će zbog toga patiti".

Berza u Teheranu

I, izgleda da je u pravu. Naime, u posljednjih nekoliko sedmica Iran je praktično preduhitrio evropske sankcije tako što je prestao da isporučuje naftu velikom broju evropskih zemalja. To je, čini se, probleme donijelo samo Evropi, dok je Iran lako našao kupce za taj "višak" nafte. Našao ga je, naravno, u Kini i Indiji.

Zbog toga Hoseini nije propustio u razgovoru za CNN da Zapadu ponovi činjenicu da je EU ta koja ća najviše patiti zbog nametnutih sankcija, naročito sada, u vrijeme ekonomske krize koja je trenutno pogađa.

"Zbog sankcija će cijene nafte ići značajno iznad 100 dolara po barelu. Čak i MMF u svojim prognozama tvrdi da će zbog sankcija cijene dostići 160 dolara po barelu, ako ne i više", zaključio je Hoseini na kraju intervjua.

Galerija

Bonus video: