U srijedu u Egiptu biraju predsjednika

Kampanja za egipatske predsjedničke izbore službeno je završena danas. U srijedu i četvrtak će Egipćani birati nasljednika Hosniju Mubaraku u dosad nezamislivoj demokratskoj atmosferi
0 komentar(a)
Egipat, predsjednički izbori, Foto: Rojters
Egipat, predsjednički izbori, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.05.2012. 18:25h

U skladu s izbornim zakonom, dvanaest predsjedničkih kandidata danas završavaju sa svojim izbornim kampanjama, dva dana prije izbora za koje je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo opsežan sigurnosni plan radi očuvanja mira i reda na biralištima.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu, drugi izborni krug održaće se 16. i 17. juna .

Predsjednički kandidati su u nekoliko posljednjih nedjelja obišli Egipat uzduž i poprijeko nastojeći da osvoje povjerenje 50 miliona birača u zemlji koja broji 80 miliona ljudi.

Vodeći među njima su bivši glavni sekretar Arapske lige Amr Musa, zatim Ahmed Šafik, zadnji premijer u vladi svrgnutog predsjednika Mubaraka, nezavisni kandidat, islamista Abdel Moneim Abul Fatah i kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi koji vodi po rezultatima s već prebrojanih birališta u inostranstvu.

U inostranstvu već završeno glasanje

Prema objavljenim podacima sa birališta u 33 egipatska diplomatska predstavništva, Morsi je dobio 106.252 glasa, a slijedi ga Abul Fatah sa 77.499. Na trećem je mjestu arapski nacionalista Hamden Sabahi, na četvrtom Musa i Šafik na petom.

Morsi je u nedjelju veče upozorio vlasti da se uzdrže od bilo kakvog pokušaja "lažiranja volje naroda" kao što se to činilo u doba bivšeg režima, a vojska, koja upravlja Egiptom od Mubarakovog pada 2011., obećala je da će izbori biti "sto posto pošteni i transparentni".

Muslimansko bratstvo je, za sada, vodeća politička snaga i pobjednik parlamentarnih izbora u januaru, pa se nada da će sada osvojiti i izvršnu vlast. Njihova je kampanja, međutim, protekla u brojnim lošim koracima koji su nanijeli štetu njihovu ugledu.

Islamista Abul Fatah, kojega je bratstvo lani isključilo iz svojih redova, ima podršku dijela te grupe, salafista (pristalice fundamentalnog islama).

Amr Musa i Ahmed Šafik, ljudi iz bivšeg režima, obećali su stabilnost i ekonomski rast i u tome naišli na pozitivan prijem kod brojnih Egipćana uplašenih produbljenjem krize nastale u jednogodišnjoj tranziciji. Obojica su igrali na kartu velikog iskustva i isticali da su oni brana sve snažnijem uticaju islama.

Drugi su kandidati vodili aktivnu kampanju s mnogo manje sredstava. Pokret "revolucionarne mladeži" koji je začetnik egipatske revolucije nije imao vlastitog kandidata i rapršio se.

Vojska, koja vodi zemlju od Mubarakova pada, obećala je da će predati vlast "civilnoj" vladi krajem juna kada bude izabran novi predsjednik. Uz obećanje o sprovođenju poštenih i demokratskih izbora Vrhovni savjet oružanih snaga je istakao da nije na strani nijednog kandidata.

Brojni analitičari i komentatori očekuju da će vojska nastojati da zadrži svoje povlastice i očuva uticajnu ulogu kao i prošlih decenija samo što će sada to raditi na mnogo diskretniji način.

Bonus video: