NEOČEKIVANI REZULTAT

Islamisti izgubili na izborima u Alžiru

Alžirski Nacionalni oslobodilački front i manja partnerska stranka ubjedljivo su pobijedili na parlamentarnim izborima u toj zemlji, osvojivši daleko više mandata od islamističke Zelene Alijanse
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 17:48h
Islamistička koalicija Zelena Alijansa je daleko na trećem mjestu prema rezultatima izbora održanim u četvrtak, sa 48 mandata.

Te dvije stranke prema tome imaju apsolutnu većinu u parlamentu od 462 mjesta.

Islamistička koalicija Zelena Alijansa je daleko na  trećem mjestu prema rezultatima izbora održanim u četvrtak, sa 48 mandata.

Islamistička Alijansa optužila je vlasti za krađu izbora i zaprijetila da će preduzeti "odgovarajuće mjere".

Izlaznost je bila 42,36 odsto od 21 miliona građana s pravom glasa.

Rezultati izbora su znatno različiti od onih u drugim sjevernoafričkim zemljama gdje su poslije Arapskog proljeća opozicione stranke, posebno islamisti, bitno ojačale, navodi agencija AP.

Tri stranke u koaliciji Zelena Alijansa imaju manje maesta nego u prethodnom sazivu, sa 48 mandata prema prethodnih 72, uprkos očekivanjima da će jako dobro proći. Alijansa je poslije izbora izrazila očekivanja da će osvojiti između 80 i 100 mandata i biti druga po snazi u parlamentu.

Islamisti su optužili vlasti za "veliku manipulaciju" na parlamentarnim izborima.

"Postoji velika manipulacija stvarnim rezultatima objavljenim u departmanima i nelogično preuveličavanje tih rezultata u prilog vladajućih stranaka", naveli su islamisti u saopštenju.

Ako se ta prevara i zvanično prizna, preduzećemo potrebne mjere, a odgovornost za to će snositi predsjednik Republike, navela je Zelena Alijansa.

Alžir su zaobišle prodemokratske demonstracije koje su potresle druge zemlje sjeverne Afrike, ali vlada veliko nezadovojstvo i vlada je predstavila ove izbore kao dio procesa reformi.

Novi parlament imaće zadatak da izradi novi ustav i pripremi važne predsjedničke izbore predviđene za 2014. godinu.

Preporučujemo za Vas