Gej brakovi dijele Ameriku

Kao jedno od dostignuća gej populacije za vrijeme Obamine vlasti pominje se ukidanje doskorašnjeg pravila u Vojsci SAD da gejevi ne pričaju o svojoj seksualnoj orijentaciji
0 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 09.05.2012. 06:41h

Prava gej populacije u Americi i legalizacija njihovih brakova ponovo je postala aktuelna tema u predsjedničkoj kampanji, sa čvrsto podijeljenim mišljenjima demokrata i republikanaca o tom pitanju.

Aktivisti za prava gej populacije žele da dobiju definitivan odgovor od predsjednika Baraka Obame o legalizaciji istopolnih brakova, pošto je američki lider do sada iznosio stav da se zalaže za ista prava LGBT sa heteroseksualcima, ali im nije pružio podršku za legalizaciju brakova.

Takvu podršku su dobili od potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena i državnog sekretara za obrazovanje Arna Dankana, koji su posljednjih dana istakli da se zalažu za legalizaciju istopolnih brakova.

Različita poruka koju šalju Obama i Bajden mogla bi da smanji podršku gej populacije sadašnjem američkom predsjedniku na izborima u novembru, smatra gej aktivista Džon Aravozis.

"Ljudi koji su naklonjeni ljevici smatraju da se predsjednik igra sa njihovim građanskim pravima, dok oni sa desnice ionako misle da je on pobornik gej brakova", kaže Aravozis.

Kao jedno od dostignuća gej populacije za vrijeme Obamine vlasti pominje se ukidanje doskorašnjeg pravila u Vojsci SAD da gejevi ne pričaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Obamina administracija je ukinula takozvano pravilo "ne pitamo te (da li si gej) ti ne govoriš o tome".

S druge strane, najvjerovatniji republikanski predsjednički kandidat Mit Romni kaže da će predložiti usvajanje ustavnog amandmana kojim se brak definiše kao veza između muškarca i žene.

Romni, koji pripada umjerenoj struji Republikanske partije, navodi da se zalaže za ista prava homoseksualaca pri zapošljavanju i u drugim sferama života, ali se oštro protivi dozvoli takvih brakova.

Ipak, neki konzervativniji djelovi njegove partije ne žele da gej populacija ima čak ni takva jednaka prava sa ostalima.

Istraživanje "Vašington posta" pokazuje da raste podrška legalizaciji istopolnih brakova. Sada to podržava 52 odsto ispitanika, dok se protivi 43 odsto. Prije dve godine je rezultat bio izjednačen, 47 prema 47 odsto.

Gej brakovi su do sada legalizovani u šet američkih saveznih država - Njujorku, Masačusetsu, Konektikatu, Ajovi, Vermontu, Nju Hempširu i prijestonici Vašingtonu.

Glasači u Sjevernoj Karolini danas treba na referendumu da se izjasne o zakonskom predlogu da se u toj saveznoj državi zabrane gej brakovi.

Bonus video: