Kina protjerala izvještača Al Džazire

Al Džazira je saopštila da mora zatvoriti kancelariju za engleski servis u Pekingu pošto nisu produženi akreditivi i viza Melise Čan
0 komentar(a)
Melisa Čan, Foto: Cnnfan.org
Melisa Čan, Foto: Cnnfan.org
Ažurirano: 08.05.2012. 12:54h

Kineske vlasti protjerale su jedinog izvještača na engleskom arapske televizije Al Džazira, saopštila je ta televizijska mreža sa sjedištem u Kataru.

Ovo je prvi put da je Peking protjerao akreditovanog stranog novinara od 1998. godine.

Protjerivanje novinarke Melise Čan ocjenjuje se kao pokušaj Kine da kazni međunarodne medije čije izvještaje vlasti u Pekingu ne odobravaju zbog navodnog kaljanja imidža zemlje, navodi agencija AP.

Ovaj potez "izgleda da vodi kineske mjere protiv medija na novi nivo", ocijenio je koordinator za Aziju Odbora za zaštitu novinara Bob Dič.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, koje nadzire aktreditacije stranim novinarima, više puta je na redovnoj konferenciji za novinare odbio da odgovori zašto nije obnovljenja akeditacija Melisi Čen.

"Naglašavamo da svi moraju da se pridržavaju kineskih zakona i pravila i da moraju da se pridržavaju profesionalne etike", rekao je portparol.

Al Džazira je saopštila da mora zatvoriti kancelariju za engleski servis u Pekingu pošto nisu produženi akreditivi i viza Melise Čan, američke državljanke koja je pet godina radila za tu mrežu u Kini.

Ona je izvještavala o osjetljivim temam poput zapljene obradivog zemljišta ili zatvaranja potpisnika peticija iz ruralnih krajeva u takozvane nezvanične zatvore.

Agencija AP navodi da se strani novinari u Kini često suočavaju s maltretiranjem, nadzorom i problemima s vizom kada su vladini zvaničnici nezadovoljni njihovim izvještavanjem.

Ovog vikend policija je pozvala desetak stranih novinara i zaprijetila da će opozvati njihove vize zbog navodnog kršenja pravila izvještavanja u slučaju slijepog aktiviste Čena Guangčena kada su ušli na parking bolnice u kojoj je bio na liječenju.

Bonus video: