Osujećen Al Kaidin plan da digne u vazduh avion

Eksploziv je trebalo da upotrebi bombaš samoubica u avionu i nijednoj avio kompaniji ni u jednom trenutku nije prijetio rizik
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 11:09h

SAD su osujetile plan jemenske ćelije Al Kaide da digne u vazduh avion koji leti za SAD, na prvu godišnjicu ubistva Al Kaidinog vođe Osame bin Ladena 2. maja, saopštili su američki zvaničnici.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je naveo da istražitelji ispituju pronađeni eksploziv koji liči na unapređeni model bombe upotrebljene u tzv. božićnoj zavjeri 2009. kada plastični eksploziv sakriven u donjem vešu jednog Nigerijca nije uspio da se aktivira u avionu koji je letio za Detroit.

Zavjera Al Kaide na Arabijskom poluostrvu otkrivena je u početnoj fazi i stanovništvo ni u jednom trenutku nije bilo u opasnosti, tvrde Bijela kuća i vladine agencije.

"Eksploziv je trebalo da upotrebi bombaš samoubica u avionu i nijednoj avio kompaniji ni u jednom trenutku nije prijetio rizik", rekao je agenciji AFP američki zvaničnik za borbu protiv terorizma koji je želio da ostane anoniman.

FBI je objavio da je improvizovana eksplozivna naprava zaplijenjena u inostranstvu i da je veoma slična napravama kakve je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu koristila u ranijim pokušajima terorističkih napada. U njemu, kao ni u ranijim slučajevima, nije bilo metala da ih detektori metala ne bi otkrili.

Informacije o zavjeri objavljene su samo nekoliko dana poslije prve godišnjice ubistva Bin Ladena u akciji američkih komandosa u Pakistanu.

Bonus video: