SAD: Počelo suđenje optuženima za napad 11. septembra 2001.

U napadima koje su teroristi gotovo u isto vrijeme izveli otetim putničkim avionima poginulo je 2.976 ljudi
0 komentar(a)
Kalid Šeik Mohamed, Foto: Guim.co.uk
Kalid Šeik Mohamed, Foto: Guim.co.uk
Ažurirano: 05.05.2012. 18:48h

Suđenje Kalidu Šeiku Mohamedu i četvorici njegovih saradnika, koji se terete za organizaciju i planiranje terorističkih napada na SAD izvedenih 11. septembra 2001. počelo je pred vojnim sudom u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

U slučaju da budu proglašeni krivim, optuženima prijeti smrtna kazna.

Na samom početku suđenja, Mohamed, koji je priznao da je bio "mozak" terorističkih napada, i ostali optuženi nisu htjeli da progovore ni riječ, dok su neki od njih počeli i da se mole u sudnici.

Optuženi su u jednom trenutku skinuli slušalice sa ušiju odbijajući da slušaju prevod sudskih pitanja, poslije čega je sudija nakratko prekinuo suđenje, a zatim je u sudnicu uveden prevodilac koji je prevodio neposredno u sudnici.

Vojni sudija, pukovnik Džejms Pol je rekao da će upisati da je Mohamed rekao da se ne osjeća krivim, ukoliko bude ćutao i ne bude se izjasnio o optužnici.

Pored Mohameda, optuženi su i Valid Mohamed Sali Mubarak Bin Ataš, Ramzi Binalšib, Ali Abdul Aziz Ali i Mustafa Ahmed Adam al Havsavi.

Svi oni se terete za krivična djela terorizma, ubistva, otmice aviona i napada na civile.

Oni su optuženi da su planirali i izveli napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, zgradu Pentagona u Vašingtonu, dok se jedan od otetih putničkih aviona, pod još nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji.

U napadima koje su teroristi gotovo u isto vrijeme izveli otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. poginulo je 2.976 ljudi.

Mohameda su američke snage uhvatile 2003. u Pakistanu, poslije čega je prebačen u Gvantanamo.

Sudskom procesu u bazi u Gvantanamu prethodile su mnoge pravne dileme.

Vojno tužilaštvo je prvobitno podiglo optužnicu protiv Mohameda 2008. ali je predsjednik SAD Barak Obama stopirao slučaj, želeći da se suđenje vodi pred civilnim sudom na Menhetnu, ali su republikanci u Kongresu osujetili ovaj predlog.

Prošlog aprila je američki državni tužilac Erik Holder saopštio da će se proces ipak voditi pred vojnim sudom u Gvantanamu.

Odluku je kritikovala Američka unija za ljudska prava.

Bonus video: