Japan i Gazprom planiraju izgradnju gasovoda pod morem

Dvije strane razgovarale su o mogućem radu na projektu dostave plina iz Rusije Japanu, saopšteno je iz Gazproma
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 14:41h

Japan ubrzano traži nove izvore električne energije zbog gašenja posljednjeg nuklearnog reaktora, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda kojim bi bile osigurane nove zalihe energije. Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača plina Gazprom razgovarali su u Moskvi sa delegacijom japanskog parlamenta o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa toj zemlji, prenosi SEEbiz.Dvije strane razgovarale su o mogućem radu na projektu dostave plina iz Rusije Japanu, saopšteno je iz Gazproma.Planirani plinovod s krajnjeg istoka Rusije, od Vladivostoka, bio bi prvi podmorski gasovod koji bi stigao do Japana. Cijena projekta i rokovi završetka radova nijesu precizirani."Projekat je veoma perspektivan s ekonomske tačke gledišta, budući da će potražnja za plinom u Japanu rasti nakon odustajanja od nuklearne energije", saopštio je analitičar ruske agencije Inveskafe, Grigorij Birg.

Postrojenje od 7 milijardi dolaraProjekat bi podstaknuo izvoz Gazproma i povećao njegov udio na japanskom energetskom tržištu.

Gazprom i japanska kompanija Japan Far East Gas Co. planiraju izgradnju sedam milijardi dolara vrijednog postrojenja i kompleksa za proizvodnju TPG u Vladivostoku, čije se otvaranje očekuje 2016. godine.Japan je četvrti potrošač energije u svijetu, ali nema vlastite energetske izvore. Ta država takođe je najveći svjetski uvoznik TPG-a, budući da godišnje uvozi od 95 do 100 milijardi metara kubnih tog energenta iz Katara, Indonezije, Australije, Brineja i Malezije.Japan je danas, prvi put od 1970. godine, ostao bez nuklearne energije, budući da je, radi planske provjere, isključen posljednji aktivni reaktor.

Bonus video: