Sadamova jahta kao hotel za pomorce

Iračke vlasti pokušavaju da luksuzne igračke bivšeg lidera stave u praktične svrhe
134 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2018. 18:16h

Kraljevski krevet u superjahti Sadama Huseina je pripremljen, svilene zavjese oko njega su razgrnute, a u zlatom ukrašenom susjednom kupatilu berberska stolica čeka svog vlasnika.

Međutim, irački diktator se nikada nije ukrcao u 82 metra dugačku jahtu „Povjetarac Basre“ izgrađenu 1981 – a u njenoj udobnosti sada će uživati lučki kapetani koji usmjeravaju pošiljke u i izvan luke u Basri, najvećeg južnog grada.

Kao i u slučaju ostalih blaga koja je za sobom ostavio Sadam, zbačen 2003. za vrijeme američke invazije u Iraku i obješen tri godine kasnije za zločine protiv čovječnosti, vlade koje su ga naslijedile pokušavaju da iskoriste jahtu u praktične svrhe.

Od kako je vraćena Iraku 2010. poslije sudskog spora i tridesetogodišnje odiseje u inostranstvu, jahta je uglavnom usidrena u Basri.

Posjeduje predsjednički apartman koji se sastoji od Sadamovih privatnih prostorija, trpezarija i spavaćih soba, kao i 17 manjih gostinjskih soba, 18 kabina za posadu i kliniku. Luksuzo opremljeno i dekorisano plovilo je bilo stavljeno na prodaju za 30 miliona dolara.

Vlada, međutim, nije uspjela da nađe kupca, i posljednje dvije godine „Povjetarac Basre“ je bio na raspolaganju Univerzitetu u Basri čiji istraživači su ga koristili za putovanja kako bi proučavali pomorski život.

„Predsjednička jahta je u veoma dobrom stanju. Dva motora i agregat su funkcionalni“, kazao je njen kapetan Abdul Zahra Abdul Mahdi Saleh. „Potrebno joj je samo povremeno održavanje“.

Međutim, vlasti su sada odlučile da je usidre na duži period kako bi služila kao hotel i rekreacija za lučkle kapetane, od kojih mnogi žive u dalekim gradovima.

„Luki je potreban ovaj brod kao stanica za odmor pomorskih pilota“, kazao je portparol luke Anmar al Safi.

Napravljena u jednom danaskom brodogradilištu dok je Irak još bio u ratu sa Iranom, jahta je proslijeđena Saudijskoj Arabiji – tadašnjem Sadamovom savezniku – kako bi je zaštitili od vazdušnih napada na Basru, kazali su zvaničnici koji su novinare Rojtersa poveli u obilazak jahte.

Saudijska Arabija, čiji su odnosi sa Sadamom narušeni nakon što je Irak napao Kuvajt 1990, zatim je predala jahtu Jordanu. Kasnije, kretanje broda je nejasno dok ga Irak nije pronašao u Nici u Francuskoj, gdje ga je sud zaplijenio i poslao kući.

Muzej u Basri nije odustao od nade da će ubijediti lučke vlasti da im dozvoli da usidre brod pored izložbenih sala u jednoj od Sadamovih bivših palata sa pogledom na Šat al-Arab.

„Buduće generacije mogu da vide kako je diktator živio“, kazao je Džavad Abdul Kadim, zamjenik direktora muzeja.

Drugi Sadamov brod potopljen i opljačkan

„Povjetarac Basre“ je preživio Sadamov pad i propast, dok je drugi brod „Al Mansur“ - u koji se on takođe nikada nije ukrcao – imao drugačiju sudbinu. Potopljen je u rijeci Šat al-Arab koja prolazi pored Basre nakon što su ga pogodili američki avioni, a zatim je opljačkan u haosu koji je uslijedio.

Sadam je 2003. uzalud naredio da brod isplovi iz Um Kasra, najveće iračke luke izvan Basre, gdje je bio usidren, i krene prema Basri kako bi izbjegao vazdušne napade.

„Rekao sam kapetanu jahte da posada skine vojne uniforme, odbaci oružje i municiju i predstave se kao civilni brod u slučaju da ih uhvate američki ratni brodovi“, kazao je lučki kapetan koji je navodio jahtu u to vrijeme.

Galerija

Bonus video: