ISTORIJA NA UDARU

Razaranja istorijskih i arheoloških lokacija u Siriji

Neke od najznačajnijih arheoloških lokacija u Siriji stradale su u unakrsnoj vatri vladinih trupa i snaga pobunjenika, a neke su opljačkane ili pretvorene u vojne baze
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 20:13h

Nedavno je naoružana grupa ljudi upala u Krak de Ševalije koji spada u najbolje očuvane zamkove krstaša i koji je prije 900 godina bezuspješno opsjedao muslimanski vojskovođa Saladin, piše danas agencija Asošijeted pres (AP), pozivajući se na upozorenja stručnjaka.

Iz ovog bisera sirijskog turizma o kojem je i Lorens od Arabije pisao hvalospjeve, provalnici su izbacili kompletno osoblje i počeli su iskopavanja sa namjerom da opljačkaju sve što nađu, rekao je generalni direktor Odsjeka za antikvitete i muzeje u Damasku, Bašam Jamus.

Režim u gradovima granatira kvartove u koje su se zavukli pobunjenici, a od projektila stradaju stare džamije, crkve i drugi objekti od istorijskog značaja.

Takođe se navodi da pljačkaši kradu artefakte sa arheoloških nalazišta i iz muzeja.

U martu je izuzetno teško stradala citadela Al-Madek, čiji su zidovi izrovani gelerima, a na nekim mjestima i probijeni, pokazuju slike postavljene na Internet. Tokom borbi između vojske i pobunjenika, citadela je gorjela i iznad nje se nadvijao stub crnog dima.

Prema riječima lokalnih aktivista, režimske snage su poslije granatiranja citadele, smještene na vrhu brda, ušle u nju sa tenkovima. Naknadno snimljene fotografije prikazuju buldožere kako u zidu probijaju rupu, koja bi trebalo da služi kao ulaz.

Vlada i opozicija se međusobno optužuju za oštećivanje istorijskih spomenika i arheoloških nalazišta širom Sirije, kao i za njihovu pljačku.

Međutim, grupa evropskih i sirijskih arheologa tvrdi da je u nekoliko slučajeva vojska režima Bašara al Asada direktno tukla po istorijskim i arheološkim nalazištima, učestvovala u pljački, ili se pravila da pljačku ne vidi.

Ono što se sada dešava u Siriji veoma je slično dešavanjima u Iraku 2003. godine, neposredno poslije svrgavanja režima Sadama Huseina.

I Egipat je poslije Arapskog proljeća, kako se tvrdi, doživio epidemiju pljački arheoloških nalazišta.

Damask, glavni grad Sirije, često se smatra najstarijim kontinuirano naseljenim gradom na svijetu, a u njemu su mnoge kulture ostavile tragove - od nasljednika Aleksandra Velikog i Rimljana, preko hrišćanskih krstaša do muslimanskih kraljevina.

Preporučujemo za Vas