Moguće sankcije Sudanu i Južnom Sudanu

U tekstu rezolucije, čiji su nacrt sastavile SAD, pozivaju se Sudan i Južni Sudan, da "odmah prekinu neprijateljstva" i povuku trupe na svoje teritorije
0 komentar(a)
Sudan, Foto: Reuters
Sudan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2012. 16:46h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom se Sudanu i Južnom Sudanu daje 48 sati da prekinu međusobne sukobe kako se ne bi suočili sa sankcijama.

Svih 15 članica Savjeta bezbjednosti, uključujući i Rusiju i Kinu koje su se pridružile sve učestalijim pozivima na prekid pograničnog sukoba dvije afričke države, podržale su usvojenom rezolucijom napore Afričke unije da izdejstvuje obustavu nasilja i početak mirovnih pregovora.

Tokom pregovora o tekstu rezolucije, Moskva i Peking protivile su se pominjanju bilo kakvih sankcija, naveo je AFP.

U tekstu rezolucije, čiji su nacrt sastavile SAD, pozivaju se Sudan i Južni Sudan, koji je nezavisnost dobio prošle godine, da "odmah prekinu neprijateljstva" i povuku trupe na svoje teritorije. Od obje države se traži da u roku od 48 sati sastave pisanu potvrdu da će to učiniti i pošalju je Afričkoj uniji i Savjetu bezbjednosti UN.

Savet bezbjednosti UN takođe zahtjeva da dvije strane započnu mirovne razgovore u naredne dvije sedmice, pod nadzorom posrednika iz Afričke unije.

U slučaju da ne ispune zahtjevano, Savjet bezbjednosti UN je zaprijetio "dodatnim mjerama", na osnovu člana 14 Povelje UN, koje omogućavaju uvođenje sankcija.

Otkako je Južni Sudan prošle godine postao samostalna država, sa svojim sjevernim susjedom nije uspio da riješi pogranični spor niti da postigne sporazum o podjeli zarade od naftnih resursa.

Bonus video: