Bo Silaj prisluškivao kineskog predsjednika Hua Đintaoa

Bo, za kojeg se očekivalo da ove godine biti izabran u najviše partijsko tijelo, devetočlani Stalni komitet Politbiroa, nije viđen u javnosti od kada je u aprilu smijenjen
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 10:28h

Naglasak afere oko Boa Silaja vraća se na političke tenzije u Kini nakon izvještaja da su zvaničnici Čongćinga prisluškivali i predsjednika Hua Đintaoa – što je pomoglo u izazivanju skandala zbog kojeg je Bo zbačen.

Kineski zvaničnici nisu pominjali prisluškivanje i slučaj se nije dovodio u vezu sa političkom borbom za vlast u državi. Bo je zvanično optužen za „ozbiljno kršenje discipline“ a njegova supruga Gu Kailaj za ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda, koji je nađen mrtav u Čongćingu u novembru 2011.

Policija u Čongćingu, koji ima 32 miliona stanovnika, vjeruje da je Hejvud otrovan pošto je prijetio da će otkriti plan Boove supruge da prebaci novac u inostranstvo.

Međutim, „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore povezane sa Komunističkom partijom, objavio je da se prisluškivanje smatra dokazom za Boove prevelike ambicije i da je pojačalo nepovjerenje lidera u njega.

Bo, za kojeg se očekivalo da ove godine biti izabran u najviše partijsko tijelo, devetočlani Stalni komitet Politbiroa, nije viđen u javnosti od kada je u aprilu smijenjen sa političkih funkcija.

Njujorški list piše da je pomoću opreme za otkrivanje bubica utvrđeno da je prisluškivan poziv Huu, koji mu je uputio jedan visoki zvaničnik za borbu protiv korupcije u Čongćingu prošlog avgusta. Bo je tada bio sekretar partije u tom jugozapadnom gradu.

Zbog ovog incidenta je pokrenuta istraga protiv Boovog šefa policije i saveznika Vanga Liđuna. Vjeruje se da je to bio jedan od glavnih faktora koji su naveli Vanga da ode u američki konzulat, gdje je ispričao da je Gu ubila Hejvuda.

„Njujork tajms“ piše da su operacije prisluškivanja u Čongćingu počele kao dio projekta nadzora kojim je upravljao Vang, što je zvanično imalo za cilj obračun protiv kriminala da bi se održala stabilnost u toj oblasti, ali se otišlo puno dalje.

Jedan politički analitičar je kazao da je Bo želio da prisluškuje telefone bukvalno svih visokih zvaničnika koji su posjećivali grad.

„Bo je želio da bute potpuno načisto sa tim šta lideri misle o njemu,“ rekao je taj analitičar za njujorški dnevnik.

Rojters je objavio da su Bo i Vang pomoću nadzora podrivali istrage koje je vodila centralna vlada.

Najnovije tvrdnje su dokaz o dubokim podjelama i nepovjerenju na najvišem nivou u kineskoj Komunističkoj partiji.

Važni su i strahovi da se Bou, koji je smatran za populistu koji izaziva podjele, ne može vjerovati ako bude unaprijeđen u najviše ešalone vlasti.

Žan Pjer Kabestan, profesor političkih nauka iz Hong Konga, opisao je prisluškivanje kao „neku vrstu izdaje“.

Bo, sin Boa Jiboa, bivšeg kineskog potpredsjednika i revolucioanara koji se borio zajedno sa Mao Cedungom, pao je u nemilost vlasti uoči promjene kineskog rukovodstva

„To je više od ubistva jednog čovjeka. To je bila posljednja slamka, ali mislim da se i bez toga vodila istraga protiv Boa i on bi bio primoran na povlačenje ili nešto ozbiljnije,“ dodao je Kabesten.

Bo, sin Boa Jiboa, bivšeg kineskog potpredsjednika i revolucioanara koji se borio zajedno sa Mao Cedungom, pao je u nemilost vlasti uoči promjene kineskog rukovodstva, koaj se obavlja jednom u deset godina.

Od kada je izbio skandal, mediji intenzivno izvještavaju o životno stilu, političkim i poslovnim vezama njega i njegove porodice.

Boov stariji brat se povukao sa funkcije zamjenika predsjedavajućeg kompanije Čajna Everbrajt Internešnal, koja je dio državnog kineskog konglomerata.

Njegov sin Bo Guagua, koji se školovao na Oksfordu i na Harvardu, u srijedu je izdao saopštenje u kojem se brani od optužbi da živi raskalašno.

Dok je Bo Silaj bio usredsređen na svoju političku budućnost, najbliži srodnici njega i njegove supruge su nagomilali značajno bogatstvo preko široke mreže kompanija u Kini i u inostranstvu, vrijedne najmanje 136 miliona dolara.

Ranije ovog mjeseca, „Narodni dnevnik“, glasnik Komunističke partije, oštro je kritikovao porodice za koje se vjeruje da imaju misteriozno bogatstvo. „Mnogi koriste imena trećih strana – supružnika, djece, ljubavnika ili prijatelja“ da bi stvarali i prikrivali bogatstvo, objavio je list.

Dok strani mediji kopaju po poslovnim vezama Boove porodice, domaći uglavnom izbjegavaju temu dinastičkog uticaja

Međutim, kako navodi „Gardijan“, znatna moć ostalih elitnih porodica, koje ne žele da budu strpane u isti koš, ograničiće politički ishod ovog skandala.

Mnogi sinovi i ćerke bivših lidera su na ključnim pozicijama, posebno u vojsci i u energetskom sektoru. „Gardijan“ piše da se potomci starih političkih dinastija sve više okreću finansijama i biznisu – gdje zahvaljujući vezama ostvaruju velike prihode.

Malo ko misli da će skandal dovesti do kraja svijeta privilegija. Dok strani mediji kopaju po poslovnim vezama Boove porodice, domaći uglavnom izbjegavaju temu dinastičkog uticaja.

Međutim, navodi „Gardijan“, dok ishod još nije jasan, neki se nadaju makar malo većoj otvorenosti i većoj pravnoj protivteži porodičnoj moći.

„Ako nauči lekcije iz ovog incidenta, Kina bi mogla preći iz sistema 'vladavine jednog čovjeka' na 'vladavinu zakona'. To bi bio napredak,“ ocijenio je Hu Singdou, profesor Tennološkog instituta u Pekingu.

Od partije revolucije do partije privilegija

Jedan od politički najeksplozivnijih elemenata skandala je kako komuinističke dinastije koriste uticaj da nagomilavaju bogatstvo, piše britanski „Gardijan“. U poređenju sa optužbama na račun njegovog oca i majke, izjava Boa Guague da ne vozi „ferari“ na prvi pogled je beznačajna.

Ipak, navodi list, to upravo pokazuje kako komunističke dinastije koriste svoj uticaj za dobijanje privilegija. Svijet krvnih veza i dinastičkog uticaja kineske elite ima dosta dodirnih tačaka sa evropskom aristokratijom ili starim bogatim porodicama u SAD.

Međutim, on je puno manje transparentan – dok jedan ovakav skandal ne sruši zidove tajnosti i uzajamne zaštite, stoji u komentaru.

Bo i Vang živjeli u strahu

Bo Silaj i njegova desna ruka, Vang Liđun, bili su opsjednuti bezbjednošću. Kao su dopisniku BBC-ja rekli izvori u Čongćingu, šef policije je redovno vršio bezbjednosne provjere u četiri hotela u gradu, koja su često posjećivali Bo i njegovi saradnici.

Među njima je i hotel „Našan liđing holidej“, u kojem je nađen mrtav Britanac Hejvud. Vang je čak davao da se provjerava hrana u hotelima gdje je jeo jer se bojao da ga ne otruju. Kada je postao sekretar stranke za Čongćing 2007, Bo je renovirao sjedište vlade.

Prema jednom izvoru, radovi su uključivali izgradnju podzemnog tunela do kompleksa u kojem je radio.

Bonus video: