UN: Situacija u Siriji neprihvatljiva

Zajednički izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan ocijenio je da je bezbjednosna situacija u Siriji mračna i neprihvatljiva uprkos prekidu vatre i pozvao na "hitno raspoređivanje" misije UN kako bi se nasilje zaustavilo
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 16:06h

Anan je na zatvorenoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, putem video linka, rekao da je "zabrinut" zbog nasilja do kojeg je došlo u pojedinim mjestima nakon što su ih posmatrači obišli.

Generalni sekretar Ban Ki-mun je rekao da je "takvo stanje neprihvatljivo" i pozvao sirijske vlasti da odmah primijene prihvaćeni plan, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Anan je govorio nakon što je grupa za zaštitu ljudskih prava iz Damaska saopštila da je devet njenih aktivista ubijeno u ponedjeljak u Hami, dan pošto su se sastali sa posmatračima UN.

Misija UN trenutno ima 11 članova u Siriji od planiranih 30, a još 300 posmatrača, koji će nadgledati prekid vatre, treba da budu raspoređeni od sljedeće sedmice.

Šef mirovnih operacija UN Erv Ladsu saopštio je na istoj sjednici da će 100 posmatrača biti raspoređeni u Siriji u roku od mjesec dana, dok će generalni sekretar UN Ban Ki-mun imenovati šefa misije "u narednim danima", kazale su diplomate, dodajući da je glavni kandidat za to mjesto norveški general Robert Mud.

Nakon sastanka u Njujorku američka ambasadorka pri UN Sjuzan Rajs izjavila je da su sirijske vlasti postavile ograničenja timu koji treba da nadgleda poštovanje primirja i da su najavile da će odbiti svakog člana tima koji dolazi iz zemalja Prijatelja Sirije što je, sa stanovišta UN, neprihvatljivo.

U grupi 14 članica Prijatelja Sirije su i SAD, Velika Britanija, Francuska, Saudijska Arabija, Turska i Katar.

Od marta prošle godine u Siriji se neprekidno vode sukobi antivladinih snaga sa vojskom i policijom, u kojima je, prema podacima UN, do sada poginulo više od 9.000 ljudi.Trenutno je na snazi primirje između oružanog krila opozicije, takozvane sirijske slobodne armije, i vladinih snaga.

Galerija

Bonus video: