profesor prognozira

Matematičar predvidio pobjedu Obame

Jedino što bi moglo da je poljulja jesu ekonomska katastrofa, neki užasan događaj u inostranstvu ili predsjednički skandal
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 13:10h

Američki predsednik Barak Obama pobijediće na izborima u novembru, pokazuje istraživanje, zasnovano na matematičkoj analizi predsedničkih izbora u SAD.

Profesor Američkog univerziteta Alen Lihtman je, uz pomoć matematičkog modela, analizirao podatke američkih predsjedničkih izbora od 1860. do 1980. godine i zaključio da je Obamina pobjeda izvjesna, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, Republikanac Mit Romni, koji će najvjerovatnije biti protivkandidat demokrati Obami, vodi dugu i skupu kampanju, ali sadašnji predsjednik SAD ne trebalo da brine jer je njegova pobjeda izvjesna i jedino što bi moglo da je poljulja jesu ekonomska katastrofa, neki užasan događaj u inostranstvu ili predsjednički skandal.

"Mada sam konzervativac, ne vidim kako (demokrata) Obama može da izgubi", rekao je Lihtman u avgustu časopisu "Ju-Es njuz end vorld riport", a i dalje stoji pri tom uvjerenju.

Sistem, koji je Lihtman ustanovio 1981. godine zajedno s ruskim matematičarem Volođom Kejlisom Borokom, podrazumijeva 13 kriterijuma, koji mogu biti pozitivni ili negativni.

Kriterijumi procjenjuju snagu odlazeće partije, percepciju rezultata odlazećeg predsjednika, neuspjehe u oblasti ekonomije ili spoljne politike, kao i popularnost oba kandidata.

Lihtman tvrdi da od tada, sa 100-postotnim uspjehom, predviđa rezultate izbora za Bijelu kuću, a svoj metod je objavio i u knjizi.

Predsjednički izbori, prema njegovim reijčima, u suštini predstavljaju referendum o dostignućima vladajuće partije.

Iz tog razloga, "ne postoji ništa, ili je malo toga što opoziciona stranka može da učini kako bi promijenila ishod glasanja", kaže Lihtman.

Prema profesoru Lihtmanu, Obama ima 10 pozitivnih ocjena, a Romni bi imao šanse samo ako bi odlazeći predsjednik dobio još tri negativne ocene, što je malo vjerovatno s obzirom da je do izbora ostalo manje od pola godine.

Republikanci će, smatra profesor, imati veće šanse na izborima 2016. godine.

Nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton se 1991. godine, kada je bio guverner Arkanzasa, zanimao za Lihtmanov metod, a njegova savjetnica Kej Gos rekla je da je Klinton bio oduševljen Lihtmanovom knjigom, naveo je AFP.

Galerija

Preporučujemo za Vas