SAD i Avganistan dogovorili sporazum o partnerstvu

Nakon više mjeseci pregovora SAD i Avganistan su dovršili nacrt sporazuma o strateškom partnerstvu koji garantuje američku podršku Kabulu 10 godina nakon povlačenja stranih vojnika krajem 2014.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 18:39h

Ambasador SAD-a Rajan Kroker i avganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Rangin Spanta dogovorili su nacrt koji će sada biti poslan predsjedniku Hamidu Karzaiju i avganistanskom parlamentu na razmatranje i odobrenje prije nego što će ga potpisati predsjednici dvije zemlje, kazali su američki i avganistanski zvaničnici.

"Vjerujemo da imamo konačni tekst koji će biti predstavljen predsjedniku i parlamentu za konačno razmatranje i odobrenje prije potpisa dvojice predsjednika", rekao je avganistanski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašten za izjave medijima.

"On pokriva širok spektar postojećeg, širokog, sveobuhvatnog partnerstva između dvije zemlje u namjeri njegovog održavanja barem još 10 godina nakon tranzicije 2014. godine", rekao je zvaničnik.

Dokument više ocrtava buduće odnose dvije zemlje nego što tačno određuje iznose programa podrške, ali zvaničnici obije zemlje su rekli da se nadaju da će poslati signal pobunjenicima i drugim destablizirajućim snagama da SAD neće Avganistan prepustiti samome sebi, kao što je to učinio 1990-ih godina nakon što su iz njega istjerane ruske vojne jedinice, već da će nastaviti sa podrškom ovoj zemlju na mnogim poljima.

Pregovori o dokumentu su započeli prije 9 mjeseci ali su se odužili zbog osjetljivih pitanja noćnih akcija američkih vojnika i američkog vođenja zatvorskih jedinica u Avganistanu.

Pregovarači su se na kraju dogovorili da naprave dva odvojena sporazuma o tim pitanjima i potpisali memorandum o razumijevanju u vezi prenosa operacija privođenja i pritvaranja avganistanskoj vladi u martu, a u aprilu su potpisali memorandum kojim se konačna ovlašćenja za sprovođenje noćnih akcija prepuštaju avganistanskim snagama. Nakon što su ta dva pitanja riješena dogovor o strateškom partnertsvu brzo je postignut, piše Njujork Tajms.

Bonus video: