Amerikanac se navodno dopisuje sa Brejvikom i sanja o susretu

Ideologija norveškog ubice dobija sve veću podršku među mrziteljima islama, a mladi Amerikanac se pohvalio da se dopisuje s njim
0 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.04.2012. 20:07h

Kevin Forts, Amerikanac u ranim dvadesetim godinama, otkrio je da obožava masovnog ubicu Andersa Brejvika i da se dopisuje sa njim, prenio je njemački „Špigl“.

Forts (23) iz Vorčestera, savezna država Masačusets, kazao je da su roditelji i prijatelji pokušali da ga odvrate od tog koraka.

„Međutim, ja sam to želio, tako da mogu da predstavljam stavove Andersa Brejvika koje inače demonizuju masovni mediji“, kazao je Forts novinarima norveškog tabloida „VG“, najčitanije novine u zemlji.

U opsežnom članku, ovaj list otkriva da Forts dijeli stavove sa masovnim ubicom. „Predstavljam nacionalističku alternativu, baš kao i Brejvik“, kazao je.

Kao dokaz da se dopisuje sa ubicom i da sa njim razmjenjuje ideje, mladi Amerikanac je pokazao jedno pismo koje mu je navodno Brejvik poslao iz ćelije. „Dobio sam pisma od pristalica iz 20 zemalja, ali si ti neko ko umije lijepo da piše.

Da, potpuno sam zainteresovan da prodiskutujem o ideološkim pitanjima s tobom i razmišljam o tome kako bismo mogli sarađivati“, stoji u navodnom Brejvikovom pismu.

"Brejvik je patriota"

Moguće je da je mladić istupio u javnost zbog žudnje za pažnjom. Od napada u Norveškoj 22. jula 2011, desničarska, antiislamska scena uglavnom se povukla iz digitalne javne sfere. Njeni protagonisti koji su za razmjene do tada redovno koristili internet, požurili su da se distanciraju od Brejvikovih postupaka, ali ne i Forts.

„Sada vidite samo šok i krv na Utoji i u Oslu, ali ne vidite stvarne političke posljedice koje će se obistiniti u budućnosti"

U snimku intervjua objavljenom na sajtu VG-a u kom objašnjava zašto staje u odbranu ubica, Forts je rekao: „Smatram da to pokazuje osjećaj za nacionalizam i moralnu svijest. On se bori protiv kulturnog marksizma i islamizacije Norveške i shvatio je da je najracionalniji način da se to ostvari kroz terorističke činove na Utoji i u Oslu.“

Forts kaže da smatra da je Brejvik „nacionalista i patriota, a ne neonacistički terorista kako ga predstavljaju mediji“.

„Sada vidite samo šok i krv na Utoji i u Oslu, ali ne vidite stvarne političke posljedice koje će se obistiniti u budućnosti. Smatram da će tada biti nemoguće mrzjeti Brejvika“, kazao je Forts.

Strahuju se od radikalizacije

Brejvikovi motivi naišli su na odobravanje u određenim radikalnim krugovima u Evropi i SAD. „Svjedoci smo razvoja druge desničarske scene“, kaže Danijel Pol, glavni urednik antirasističkog internet magazina Expo. On je siguran da Brejvikove stavove o prijetnji koju predstavlja islam dijeli veliki broj simpatizera.

Tokom suđenja Brejvik nije izazvao nimalo saosjećanja kod publike

„Brejvik je dokaz da antiislamski pokret može radikalizovati ljude. Strahujem da bi to moglo doseći vrhunac u narednih pet godina“, kazao je Pol i dodao da ne može da procijeni koliki je taj pokret.

Psihijatar koji je razgovarao s Brejvikom naveo je u drugoj psihološkoj procjeni da je masovni ubica primio više od 100 pisama podrške iz Švedske, Rusije, Njemačke i Britanije, prenio je VG. U izvještaju stoji da autori pisama „koriste isti jezik i istu terminologiju kao Brejvik. Neki kažu da su inspirisani njim i da će biti ekstremniji.“

Tokom suđenja Brejvik nije izazvao nimalo saosjećanja kod publike, ali može računati da je na njegovoj strani mladi Amerikanac Kevin Forts koji je jednom svojom izjavom isprovocirao ljutite reakcije: „Sanjam o danu kada ću se susresti sa Brejvikom i razgovarati s njim telefonom.“

Bonus video: