U Siriji nema prekida vatre, ni početka pregovora

U Damasku kažu da poštuju primirje, dok pripadnici opozicije optužuju snage režima da navodno nastavljaju sa oružanim operacijama u više mjesta
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 14:47h

Posmatrači Ujedinjenih nacija su istakli da se suočavaju sa teškom siruacijom u Siriji, dok se u Parizu priprema sastanak šefova diplomatija više zemalja na kome će se, kako se najavljuje, razmatrati mjere za dalji pritisak na režim u Damasku.

U Damasku kažu da poštuju primirje, dok pripadnici opozicije optužuju snage režima da navodno nastavljaju sa oružanim operacijama u više mjesta: Homsu, Idlibu i Dari, u kojima je navodno juče ubijeno 15 ljudi. Prema Sirijskoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, armija danas bombarduje pojedine djelove grada Homs.

Prvi posmatrači UN-a, koji su stigli u Siriju, potvrđuju da je situacija veoma složena, jer još nema "prekida vatre a nema ni početka pregovora" između dvije strane, javljaju agencije.

Francuski ministar spoljnjih poslova Alen Žipe pozvao je nekoliko šefova diplomatije da u četvrtak dođu u Pariz na razgovore o načinima kako da se pojača pritisak na režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je francuski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

On je rekao da detalji sastanka i spisak gostiju još nisu razrađeni, ali da se Žipe nada da će ugostiti desetak ministara, od kojih će neki biti u Briselu pošto će učestvovati na samitu NATO-a .

U međuvremenu u Vašingtonu su potvrdili da će u radu sastanka u Parizu učestvovati američki državni sekretar Hilari Klinton.

Situacija u Siriji će takođe, kako se najavljuje, biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnjih poslova i odbrane danas u Briselu.

Lavrov: Opozicija traži izgovor za propast mirovnog plana

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas u Moskvi da sirijska opozicija traži izgovor da bi "sahranila" mirovni plan specijalnog izaslanika UN Kofija Anana, kao i da samo Savjet bezbjednosti UN-a ima nadležnost da ocjenjuje sprovođenje tog plana.

"Želim da naglasim, uz svu ličnu odgovornost, da je Ananov plan u punom obimu odobren u SB UN i da samo SB UN ima ovlašćenje da ocijeni implementaciju ovog plana", izjavio je Lavrov dodajući da "nije malo onih koji bi hteli da vide propast plana kako bi zatražili druge opcije, prije svega upotrebu sile".

Lavrov se pozvao na pisanje stranih medija rekavši da u njihovim izvještajima ima sve više dokaza da naoružana opozicija "pokušava da isprovocira obnavljanje nasilja kako bi poremetila primirje i tako dobila povod da sahrani Ananov plan".

On je istakao da situacija sa sprovođenjem mirovnog plana u Siriji "ne teče glatko" i da spoljnje sile koje su prvobitno bile zainteresovane za ometanje pokušaja da se situacija riješi dostavljaju oružje opoziciji i ohrabruju ih na nove napade na vlast koja je prinuđena da reaguje na takve akcije.

Lavrov je osudio takvo djelovanje kao i pokušaje rješavanja problema u okviru jednostranih formata, kao što je grupa "Prijatelji Sirije", čije je delovanje ocijenio kao kontraproduktivno.

Istovremeno, sirijska opozicija tvrdi da će započeti dijalog tek nakon što snage tamošnjeg predsjednika Bašara Al Asada prekinu nasilje, kao i da bi Moskva trebalo da odigra ključnu ulogu u tome tako što će izvršiti pritisak na sirijske vlasti.

Jedan od lidera sirijskog Nacionalnog koordinacionog savjeta Hajsam Mana, koji se juče u Moskvi sastao sa Lavrovom, rekao je da se glavna razlika u stavovima ruskih vlasti i njegovih pristalica ogleda u procjeni odgovornosti opozicije za nasilje.

"Smatramo da se nasilje od strane opozicije javlja kao reakcija na djelovanje vlasti. Nasilje će prestati čim prestanu nasilne akcije vlasti. Vjerujemo da ruska vlada može imati ključnu ulogu u ubjeđivanju sirijskog režima na svaki mogući način da zaustavi nasilje u našoj zemlji", rekao je Mana.

On je istakao da je sa zadovoljstvom konstatovao da Rusija ne želi da podrži nastavak Asadovog režima, nego da poziva na demokratske promjene u Siriji.

Poziv Moskvi da utiče na Asadov režim i pomogne prekid nasilja u Siriji iznio je danas i šef diplomatije Maroka Saed Edin Al Otmani poslije sastanka sa Lavrovom, ocijenivši da bi "Rusija mogla uspješno da odigra ulogu u ubjeđivanju sirijskih vlasti da poštuju primirje i povuku trupe iz gradova".

Oružane borbe sirijskih vlasti i opozicije traju duže od godinu dana, a prema zvaničnim podacima UN-a za to vrijeme poginulo je više od 9.000 ljudi, od čega oko 3.000 civila.

Bonus video: