Romnijev spoljnopolitički program sažet u dvije riječi: Bez kompromisa

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi najvjerovatniji Obamin protivkandidat na predsjedničkim izborima trebalo da se uzdržava od govora o međunarodnim odnosima
0 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Daylife.com
Mit Romni, Foto: Daylife.com
Ažurirano: 18.04.2012. 15:05h

Vjerovatni kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD, Mit Romni, zalaže se za okončanje spoljne politike koja se zasniva na traženju konsenzusa.

On se zalaže za zauzimanje čvršćeg stava prema Iranu.

"Svijet je bolji kad SAD preuzmu vođstvo. Ne treba da se igramo 'Majko, smijem li' kad su u pitanju uvođenje sankcija Iranu i odnosi s Kinom i Rusijom", izjavio je glavni Romnijev savjetnik za spoljnu politiku, Ričard Vilijamson.

Vilijamson je bio savjetnik predsjednika Ronalda Regana, bio je na više diplomatskih funkcija u republikanskim vladama i specijalni izaslanik Džordža V. Buša u Sudanu.

Romni Rusiju smatra najećim geopolitičkim neprijateljem SAD; obećao je obračun s Kinom ("manipulatorom valute") na osnovu pravila STO; najavio zauzimanje čvršćeg stava prema Iranu i najtješnju saradnju sa Izraelom i Netanjahuovom vladom

Romni će, prema njegovim riječima, voditi predsjedničku kampanju kao čovjek koji SAD može ponovo da učini državom koja mir osigurava snagom prije nego "upravljanjem postepenim smanjenjem (svoje) vojne sile".

Romni posebno kritikuje politiku predsjednika Baraka Obame prema Iranu, postavljajući se bliže Izraelu i tvrdokornom premijeru Benjaminu Netanijahuu.

U jednoj debati Romni je rekao da će Iran imati nuklearno oružje ako Obama bude ponovo izabran, a da se u slučaju njegove pobjede to neće desiti.

Nedavno je rekao da je Rusija američki "geopolitički neprijatelj broj jedan", i obećao da će se s Kinom, "manipulatorom valute", obračunati na osnovu pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Analiza Romnijevih izjava o spoljnoj politici i tima koji ga savjetuje po tim pitanjima ukazuje da bi se mogla očekivati republikanska kampanja po ugledu na često jednostranu spoljnu politiku, onakvu kakvu su vodili predsjednici Regan i Buš.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi bivši guverner Masačusetsa trebalo da se uzdržava od govora o međunarodnim odnosima.

Ankete koje su sproveli "Washington Post" i "ABC News" pokazale su da po pitanju međunarodnih odnosa 53 odsto Amerikanaca vjeruje Obami, a 36 odsto Romniju.

Bonus video: