U prvom tok-šou Asanž razgovarao sa vođom Hezbolaha

Šiitski militantni vođa rijetko daje intervjue, i kada to radi, obično ih daje za Hezbolahovu TV stanicu Manar
0 komentar(a)
Asanž Nasralah, Foto: Nationalpost.com
Asanž Nasralah, Foto: Nationalpost.com
Ažurirano: 17.04.2012. 16:15h

U prvoj epizodi nove tok-šou emisije "Svijet sjutra" osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža objavljen je intervju sa militantnim vođom Hasanom Nasralahom, čiji pokret Hezbolah Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

U polusatnom intervjuu objavljenom na TV stanici Russia Today, Asanž je Nasralahu postavljao pitanja o Izraelu, Libanu, Siriji i dešifrovanju tajnih poruka.

Nasralah, koji rijetko daje intervjue, uglavnom se držao svojih dobro poznatih stavova, ali je otkrio da je njegova grupa bila u kontaktu sa protivnicima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čije je krvavo gušenje narodnog protesta odnijelo na hiljade života, prenijela je agencija AP.

Nasralah je rekao da je Hezbolah, dugogodišnji Asadov saveznik, "kontaktirao opoziciju" kako bi ih ohrabrio na dijalog sa Asadovim režimom.

U intervjuu, putem videolinka i prevodioca, Nasralah je izjavio da je Hezbolah spreman da posreduje u dijalogu.

"Imate opoziciju koja nije spremna za dijalog. Sve što oni žele je da obore režim", rekao je Nasralah i dodao je da će biti srećan da posreduje ukoliko se ukaže za to potreba.

U drugom dijelu intervjua, Asanž i Nasralah su razmijenili "šale" oko dešifrovanja poruka, a Nasralah je kazao da Hezbolah zadaje brige izraelskim agentima koji pokušavaju da dešifruju njegove poruke koristeći "arapski jezik ulice".

Intervju sa Nasralahom je, kako prenosi AP, senzacija.

Šiitski militantni vođa rijetko daje intervjue, i kada to radi, obično ih daje za Hezbolahovu TV stanicu Manar.

Nasralah je posljednji intervju jednoj TV stanici van Libana dao kuvajtskoj RV stanici Rai prije tri godine.

Bonus video: