Kina: Žena funkcionera otrovala britanskog biznismena

Gu Kailai zatražila je krajem prošle godine od Hejvuda da joj prebaci veću sumu novca u inostranstvo, navode izvori. Kada je on za tu uslugu zatražio veću sumu novca Gu se razbjesnela
0 komentar(a)
Nil Hejvud, Foto: Theatlanticwire.com
Nil Hejvud, Foto: Theatlanticwire.com
Ažurirano: 16.04.2012. 17:49h

Britanski biznismen otrovan je nakon što je zaprijetio da će razotkriti plan žene kineskog visokog funkcionera da prebaci novac u inostranstvo.

To su agenciji Rojters izjavila dva izvora upoznata s policijskom istragom. Ovo ubistvo izazvalo je politički skandal u Kini.

To je prvi put da je objavljen motiv ubistva prošlog novembra biznismena Nila Hejvuda, čija smrt je dovela do završetka uspješne političke karijere Boa Silaija koji se nadao da će na predstojećem partijskom kongresu ući u najviše partijsko tijelo zemlje.

Za sada se ne znaju detalji inostranih poslovnih transakcija koje je Hejvud radio za Gu, ali se pretpostavlja da bi njihovo razotkrivanje ugrozilo Gu i njenog ambicioznog muža koji je vodio kampanju za izbor u Stalni komitet Politbiroa partije

Boova supruga, Gu Kailai, zatražila je krajem prošle godine od Hejvuda da joj prebaci veću sumu novca u inostranstvo, navode izvori. Kada je on za tu uslugu zatražio veću sumu novca Gu se razbjesnela, jer nije očekivala da će toliko iznositi njegov deo kolača.

Ona ga je optužila da je gramziv i smislila plan za Hejvudovo ubistvo pošto je on rekao da bi mogao da razotkrije njene poslove, rekao je jedan izvor sumirajući nalaze istrage.

Oba izvora su navodno razgovarala s istražnim organima u Čongćingu, jugozapadnom kineskom megalopolisu gdje je Hejvud ubijen i gdje je Bo sebe predstavljao kao velikog partijskog borca protiv kriminala.

Gu se nalazi u zatvoru pod sumnjom da je počinila ili organizovala Hejvudovo ubistvo, iako detalji ubistva ili motiva do sada nijesu javno izneti, osim saopštenja u državnim medijima da je on ubijen zbog finansijskog spora.

Prema izvoru bliskom istrazi, Hjevud je rekao Gu da ako ona misli da je on gramziv, onda ne mora da bude umiješan u posao i neće uzeti ni peni, ali da bi takođe mogao i da razotkrije cijelu transakciju.

Otrovan pićem

Policija vjeruje da je biznismen otrovan pićem. Izvor ne zna tačno gdje je on umro u Čongćingu, ali kao i drugi izvori koji imaju pristup zvaničnim informacijama, kaže da je Hejvud ubijen u izolovanom odmaralištu na brdu iznad grada, poznatom kao hotel "Sretni praznik".

Izvor je naveo da su Gu i Hejvud, koji je živeo u Kini od 1990. godine, imali dugu i blisku vezu, ali da nisu bili romantično povezani.

Za sada se ne znaju detalji inostranih poslovnih transakcija koje je Hejvud radio za Gu, ali se pretpostavlja da bi njihovo razotkrivanje ugrozilo Gu i njenog ambicioznog muža koji je vodio kampanju za izbor u Stalni komitet Politbiroa partije. Nakon izbijanja skandala Bo je prvo smijenjen s mešta šefa partije Čongćinga a zatim izbačen iz Centralnog komiteta i Politbiroa KP Kine.

Diskreditacija Boa?

Za sada nije moguće dobiti zvaničnu potvrdu o istrazi i nalazima do kojih je policija došla protiv Gu. Kineska vlada nije odgovorila na pitanja Rojtersa o ovom slučaju. Međutim, neki od Boovih pristalica ljevičara kažu da bi cio slučaj mogao biti kampanja za diskreditaciju ovog harizmatičnog političara koji je popularnost stekao na populizmu i idejama uravnilovke.

Cio slučaj je počelo skandalom u februaru kada je Boov bliski saradnik, zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji šef policije grada, Vang Liđun pobjegao u američki konzulat i tamo proveo 24 sata. Vangovo traženje azila je dovelo do serije pitanja, među kojima i o smrti britanskog biznismena bliskog Boovoj porodici.

Bonus video: