U Kambodži djeca govore po nekoliko jezika, iako ne idu u školu

Da bi se oženio, madić mora imati ušteđevinu - minimum 1.000 dolara, a cijena se kreće i do 10.000 dolara za bogataše
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 17:35h

Prvi susret sa Kambodžom je bio na aerodromu u glavnom gradu Phnom Penh, što na kmerskom jeziku znači Brdo Penh.

U Phnom Penhu treba obavezno posjetiti kraljevsku palatu. Treba biti pristojno obučen, što podrazumijeva majicu koja pokriva ramena i duge pantalone, jer je u šortsu i trikmajici zabranjen ulaz. Karta je oko 7 $ ili 25.000 riala.

Američki dolar je uz njihov rial zvanično sredstvo plaćanja, što znači da ako ste ponijeli dolare, ne morate ih mijenjati u mjenjačnici i sve možete plaćati u ovoj valuti.

Na prostorima današnje Kambodže, život se odvijao od davnina zahvaljujući plodnoj zemlji i rijekama. Postojala su različita kraljevstva i države, ali su Kmeri uvijek bili većinski narod. U periodu od devetog do petnaestog vijeka na ovim prostorima je moćno dominirao Angkor, a njegovim padom započinje period strane dominacije, prvo Tajlanda, Ayuthaye, zatim Vijetnama.

Polovinom devetnaestog vijeka, kralj traži zaštitu od Francuske čime postaje kolonija, ali biva zaštićena od susjednih država.

Kraljevska palata

Za vrijeme kralja Norodoma, 9. novembra 1953. godine, Kambodža dobija nezavisnost, a u tom haosu na vlast dolaze Crveni Kmeri na čelu sa Pol Potom čime započinje mračno doba Kampucije (tako se zvala Kambodža sve do 1975. godine).

Polja Smrti su lokacije u Kambodži gdje je veliki broj ljudi ubijeno i sahranjeno za vrijeme režima Crvenih Kmera.

Tu je pogubljeno najmanje 200.000 ljudi.

Inače, procjenjuje se da je ukupan broj mrtvih posljedica politike Crvenih Kmera, uključujući bolesti i izgladnjelost, od 1,4 do 2,2 miliona od ukupne kambodžanske populacije.

Kambodža danas ima oko 14 miliona stanovnika, ali je zbog ratnih dešavanja prosjek stanovništva 22 godine, a žena ima 50% više od muškaraca.

Na svakom koraku suveniri

Zbog nemaštine u kojoj se nalaze, djeca su na svakom koraku spremna da vam prodaju neki od suvenira, a ukoliko napravite pogodbu sa nekim od njih, a isti taj kupite kod njegove konkurencije, tek tada nastaje "rat" između djece. Zato uvijek treba dovršiti trgovinu sa prvim koga odaberete, jer neko dijete tada može stradati zato što mu niste napravili 2-3 $ prometa.

Prošao sam cijeli svijet, ali su definitivno najljepša djeca na svijetu baš u Kambodži

Vodič će vas uvijek savjetovati da zbog toga ne kupujete ništa kod njih. Ali ko bi im odolio?

Prošao sam cijeli svijet, ali su definitivno najljepša djeca na svijetu baš u Kambodži.

Interesantno je da niko od njih ne pohađa školu, a svi govore nekoliko jezika i to uglavnom engleski, italijanski, španski, japanski ili francuski i to su sve naučili komunicirajući svakodnevno sa turistima.

Nakon dva dana provedena u Phnom Phenu, krećem autobusom za Siem Reap.

Putovanje je trajalo 6 sati uz obavezno usputno zaustavljanje na nekoliko mjesta, a na jednom su nudili žive i pržene tarantule. Ljubazni Kmer mi je jednog postavio da mi se sječe po ruci, čak mi ponudio da ga probam prženog, ali sam to odbio. Oni koji su ga probali kažu da ima ukus prženog čipsa.

Pijaca

Siem Reap, grad u blizini Angkor Wata zauzima veliki prostor i nemoguće ga je obići pješke, pa je najbolje uzeti tuk-tuk ili taksi da vas vozi i čeka cijeli dan ili bolje rečeno najmanje tri dana.

Ulaznica za jedan dan košta 20 $, ali je bolje kupiti trodnevnu koja staje 40 $. Slikaće vas obavezno pri kupovini karte i fotografiju kopirati na samoj karti, tako da imate jedinstvenu kartu za sebe koju morate pokazati na kontrolnim punktovima ispred hramova.

Hram od tri nivoa

Riječ Angkor znači prijestonica, sveti grad. Angkor Wat je visok 65 metara, a podignut je u dvanaestom vijeku u periodu od 1113. do 1150. godine za vrijeme kraljevine kralja Surjavamana Drugog i posvećen je Bogu Vishnu.

Hram Angkor Wat

U izgradnji je učestvovalo oko 400.000 zidara, gravera i ostalih radnika kao i oko 5.000 slonova. Hram ima tri nivoa na kojima stoji pet kula. Oko hrama se nalaze zidovi, a cijeli kompleks je okružen vodom. Kula u sredini predstavlja svetu planinu Meru na kojoj su stanovali bogovi, a i postavljena je tako da se za vrijeme proljećne ravnodnevice sunce podiže tačno iznad nje.

Oni koji su čuli za Angor Wat znaju da je na nekim mjestima drveće sraslo sa zidovima hrama koje doseže i do 40 metara, a najviše ih ima u Ta Phromu. Korijenje je toliko visoko da je na pojedinim mjestima dugo desetak metara.

Statue Apsare, lijepih ženskih natprirodnih bića su najzastupljenije, mada je i do danas nepoznanica zašto na jednom dijelu hrama nije dovršeno klesanje istih. Tu nevjerovatnu ljepotu sam imao prilike vidjeti isto veče u jednom ogromnom restoranu gdje se za 10 $ može uživati u kmerskom folkloru uz neograničenu količinu izvrsne kmerske hrane.

Krnić sa sveštenicima

Nadam se ponovnoj posjeti toj prelijepoj zemlji.

Mlada mora biti nevina

Nakon tri dana provedena u Angor Watu, odlazim u Plutajuće selo (Floating village). Djeca iz sela čekaju svakog turistu koji kroči nadajući se da će dobiti neki slatkiš ili nešto novca, a vodič nam je još u Siem Raepu rekao da ponesemo keks i bombone, čemu su se jako obradovali. Život u ovim selima je jako težak, ali selo niko ne napušta jer ribe ima u izobilju. Dok smo se vraćali, vodič nam je pričao o običajima povodom ženidbe.

Da bi se oženio, madić mora imati ušteđevinu - minimum 1.000 $, a cijena se kreće i do 10.000 $ za bogataše. Novac se daje ocu mlade i nakon isplate se dogovara datum svadbe koja je uvijek o trošku mladoženje. Mlada mora ući nevina u brak i ukoliko se ispostavi drugačije, novac mora biti vraćen, a brak se poništava.

Galerija

Bonus video: