UBILI 3 DEMONSTRANTA

U Siriji već prvog dana prekršeno primirje

Tri demonstranta ubijena su danas kada su sirijske snage bezbjednosti otvorile vatru na učesnike protesta u sirijskim gradovima, saopštila je opoziciona organizacija za ljudska prava OSDH
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 08:50h

Tri osobe ubijene su kada su snage bezbjednosti otvorile vatru na učesnike protesta u gradovima Hama, Salkin i Nava, navodi se u saopštenju opoziciona organizacija za ljudska prava OSDH.

Desetine hiljada Sirijaca danas protestuje širom zemlje, dan nakon stupanja na snagu sporazuma o primirju u toj zemlji. OSDH navodi da se protesti, pored ostalog, održavaju i u više četvrti Damaska.

Sirijski opozicioni Nacionalni savjet u četvrtak je pozvao sunarodnike na proteste, a ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je da svi koji žele da protestuju za to prethodno moraju da zatraže dozvolu.

U regionu Idleba danas je došlo do kratkotrajnog sukoba između vojnika i vojnih dezertera, što su bili prvi oružani sukobi od početka primirja.

Borbe su trajale nekoliko minuta i prošle su bez žrtava.

Opozicija tvrdi da je vojska prethodno rasporedila tenkove i trupe u toj oblasti i da je napala dezertere, nakon čega su ovi odgovorili na napad.

Od marta 2011, u sukobima u Siriji je prema podacima OSDH poginulo više od 10.000 ljudi.

OSDH tvrdi da je u četvrtak poginulo 10 osoba, od čega sedam civila. Ta organizacija je posljednjih mjeseci svakodnevno prijavljivala više desetina mrtvih.

Od marta 2011, u sukobima u Siriji je prema podacima OSDH poginulo više od 10.000 ljudi.