Propao pokušaj lansiranja sjevernokorejske rakete

''Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more. Uskoro počinjemo potragu kako bi pronašli dijelove rakete''
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 06:48h

Raketa, za koju su mnogi smatrali da predstavlja testiranje novih tehnologija dalekometnih projektila, je lansirana sa sjeverozapada Sjeverne Koreje u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

Raketa je letila jako kratko, a onda je eksplodirala i pala u vodu oko Korejskog poluotoka.

Sjevernokorejski glasnogovornici su izjavili da je raketa trebala lansirati satelit u orbitu povodom 100 godina od rođenja osnivača nacije Kim Il-sunga.

Ostatak svijeta je na lansiranje gledao kao na testiranje dalekometnih projektila koji su zabranjeni rezolucijom UN-a.

Zvaničnici Južne Koreje su izjavili da je raketa poletila u 7:39 po lokalnom vremenu i trebala je odletjeti jugozapadno od Korejskog poluostrva, između Japana i Filipina.''Oko 7:40 sati smo potvrdili da je iz Sjeverne Koreje lansiran projektil i da je nakon nešto duže od jedne minute leta pao. Nije zabilježen udar na teritoriji Japan'', izjavio je Naoki Tanaka, japanski ministar odbrane.

Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more

Vojska Pjogjanga u stanju pripravnosti

Sjeverna Koreja je podigla nivo pripravnosti svojih trupa, tvrdi južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-Đin, dok mornarica Južne Koreje pretražuje Žuto more kako bi pronašla ostatke sjevernokorejske rakete koja je jutros bezuspješno lansirana u orbitu.

"Sjevernokorejske trupe su u stanju povišene pripravnosti", rekao je Kim na sastanku Komiteta južnokorejskog parlamenta, mada, navodi agencija AFP, nije jasno da li je taj potez rezultat jutrošnjeg lansiranja rakete.

Bonus video: