Sirija počela da povlači vojsku

U Siriji još nema jasnih znakova da li će režim povući svoje vojnike iz urbanih sredina, iako je predsjednik Al-Asad u principu prihvatio predlog specijalnog izalanika
0 komentar(a)
Valid Mualem Sergej Lavrov, Foto: Alarabiya.net
Valid Mualem Sergej Lavrov, Foto: Alarabiya.net
Ažurirano: 10.04.2012. 10:14h

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem izjavio je u Moskvi da su sirijske vlasti već povukle pojedine vojne snage iz gradova, prema planu izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana.

Mualem je, poslije razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, istakao da plan o prekidu vatre mora istovremeno da prati i raspoređivanje pripadnika međunarodne posmatračke misije.

"Već smo povukli snage i vojne jedinice iz nekoliko sirijskih provincija", rekao je Mualem.

Lavrov je kazao da bi zvanični Damask mogao aktivnije da sprovodi mirovni plan Kofija Anana za rješavanje situacije u zemlji.

Mirovni plan bivšeg generalnog sekretara UN je posljednja šansa da se u Siriji prekine krvoproliće i da se nađe političko rješenje krize koje je za godinu dana odnijela 9.000 života

Lavrov je potvrdio da je Moskva dala saglasnost na molbu Sekretarijata UN o slanju misije za nadgledanje prekida vatre u Siriji.

Opozicija koja se oružano suprotstavlja režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada tvrdi da od Ananovog plana neće biti ništa, jer vladine snage ne žele da poštuju dogovor.

Sukobi u Siriji traju nešto duže od godinu dana, a za to vrijeme, prema podacima kojima raspolažu UN, u borbama je poginulo više od 9.000 ljudi.

Prema izvještajima agencije Rojters, koja se poziva na opozicione aktiviste, u Siriji još nema jasnih znakova da li će režim povući svoje vojnike iz urbanih sredina, iako je predsjednik Al-Asad u principu prihvatio predlog specijalnog izalanika UN i Arapske lige Kofija Anana da do 12. aprila prekine sva neprijateljstva.

U nevladinoj sirijskoj grupi za zaštitu ljudskih prava kažu da je većina mjesta danas mirna, ali da još "nema jasnih znakova da se trupe povlače iz gradova". Nema takođe ni izvještaja da pobunjenička "Slobodna sirijska armija", koju su formirali dezerteri iz vojske, preduzima nove akcije protiv režimskih snaga.

Mirovni plan bivšeg generalnog sekretara UN je posljednja šansa da se u Siriji prekine krvoproliće i da se nađe političko rješenje krize koje je za godinu dana odnijela 9.000 života. Sprovođenje tog plana otežava naknadni zahtjev Al-Asada da dobije pisanu garanciju da će se pobunjenici razoružati.

Plan Kofi Anana o prekidi borbi, koji će posjetiti izbeglice iz Sirije u Turskoj, trebalo bi da stupi na snagu u četvrtak ujutro.

Bonus video: