Posljednje pripreme

Pjongjang: Sve spremno za lansiranje satelita

Raketa Unha-3 trebalo bi da u orbitu lansira satelit za posmatranje zemlje. Datum lansiranja je između 12. i 16. aprila
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 10.04.2012. 10:06h

Sjevernokorejske vlasti obavljaju posljednje pripreme za probno lansiranje satelita koji će danas biti postavljen na lansirnu rampu na lokalitetu u sjeverno-istočnom dijelu zemlje, saopštili su novinarima zvaničnici Komiteta za svemirsku tehnologiju.

"Namjeravamo da danas dovršimo postavljanje rakete za lansiranje satelita", izjavio je na konferenciji za novinare Riu Kum-Kol pomoćnik šefa Direkcije za razvoj svemira koja radi u okviru Komiteta.

Raketa Unha-3 trebalo bi da u orbitu lansira satelit za posmatranje zemlje. Datum lansiranja je između 12. i 16. aprila.

Riu je takođe pokušao da odagna veliku zabrnutost susjednih zemalja iznad kojih će raketa preletjeti a među kojima su Japan, Južna Koreja i Filipini.

"Izabrali smo sigurnu putanju (lansiranja)", rekao je on dodajući da će prvi dio rakete nakon lansiranja pasti na 160 kilometara od obale, dok će drugi dio pasti na 200 kilometara od filipinske obale.

Moskva je neuobičajeno oštro osudila planove Pjongjanga da lansira raketu dugog dometa, dok je Peking pozvao "sve zainteresovane strane na uzdržanost"

Pjongjang je prije više sedmica najavio lansiranje rakete sa satelitom za posmatranje, u okviru programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja oca nacije Kim Il-sunga.

Sjevernokorejski inženjeri su pojasnili da će satelit kružiti oko Zemlje, kako bi prikupio korisne podatke za meteorološke službe i one koji rade na poboljšanju usjeva.

SAD, Japan, Britanija i druge zapadne zemlje tražile su od Sjeverne Koreje da otkaže lansiranje rakete dugog dometa, upozorivši je da će time biti prekršene rezolucije UN i obećanje Pjongjanga da će se uzdržati od nuklearnih i raketnih aktivnosti.

Sjeverna Koreja, međutim, tvrdi da je cilj tog lansiranja manifestacija njenih naučnih dostignuća.

Stručnjaci navode da trodjelna raketa Unha-3 može da bude korišćena i za testiranje raketne tehnologije dugog dometa.

Moskva je neuobičajeno oštro osudila planove Pjongjanga da lansira raketu dugog dometa, dok je Peking pozvao "sve zainteresovane strane na uzdržanost".

"Smatramo da odluka Pjongjanga da izvede lansiranje satelita predstavlja primjer grubog nepoštovanja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN", izjavio je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukačevič agenciji Ria Novosti.

On je dodao da "ova kriza mora da se riješi političko-diplomatskim putem".

Istovremeno, Peking je pozvao "sve zainteresovane strane" da iskažu "suzdržanost" i izbjegnu eskalaciju tenzija na korejskom poluostrvu, rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin.

Preporučujemo za Vas